Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisindeki açıklamasında, bugünün Türkiye ve  Türk milleti açısından tarihi dönüm noktalarından biri olduğunu ifade etti.

1970'li yıllarda İngiltere'nin 150, Norveç'in 30. denemesinde keşif  yaptığını ifade eden Dönmez, "Bunu Cumhurbaşkanımıza söylediğimde 'Milletimiz çok  bekledi, o kadar vaktimiz yok, elini çabuk tut Fatih' demişti. Türkiye  Petrolleri'ndeki (TP) arkadaşlarımızla bir araya geldik ve potansiyeli en yüksek  olan lokasyona ağırlık vereceğiz, dedik. İlk 10 sondajda 1 keşif yakalama hedefi  koyduk. Burası 9. derin deniz sondajımız" dedi.

Söz konusu bölgedeki sismik çalışmalara 14 ay evvel başlandığını kaydeden Dönmez, bu kapsamda yaklaşık 2 bin kilometrekare alanın "röntgen  filminin çekildiğini" dedi.

Bakan Dönmez, verilerin TP uzmanları ve mühendisleri tarafından detaylı analiz edildip Tuna-1 lokasyonunda ilk sondaja karar verildiğini açıklayan, şöyle devam etti:

"Fatih gemimizi Akdeniz'den önce İstanbul'a kule sökümü için çektik.  Haydarpaşa'dan 29 Mayıs'ta Karadeniz'e uğurladık. Trabzon'da limanda montaj devam  etti. 15 Temmuz'da oradan yola çıktı, 20 Temmuz'da matkap ilk defa dönmeye  başladı. Şu an deniz seviyesinden 3 bin 500 metre aşağıdayız, buradaki denizin  derinliği 2 bin 100 metre. Yaklaşık 1400 metre de karada ilerledik. İki önemli  gaz kaynağı adını verdiğimiz rezervi kestik. 500 metrelik bu rezervde gazla  buluştuk. Sondaja 1 hafta-10 gün ara verdik, sürekli olarak testleri yapıldı."

 Test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmalarından sonra uzmanlar ve  yetkililerin rezerv miktarını tespit ettiklerini aktaran Dönmez, "İşlerimiz henüz  bitmedi. Bin metre daha derine ineceğiz. Sismik veriler bize aşağıda benzer  yapıda 2 katmanın daha olduğunu, dolayısıyla inşallah oralarda da gaz kaynağına  ulaşacağımızı gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, gaz keşfi yapılan sahanın yaklaşık 250 kilometrekare olduğunu  vurgulayarak, şunları kaydetti:"Yine bu bölgede en kısa sürede yeni tespit kuyularımızı açacağız ve  bu çalışmalarımızı daha da netleştireceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizin 100.  yılında vatandaşımızla kendi gazımızı buluşturacağız. Yapılan test ve  analizlerden sonra gazın kalitesi de son derece iyi görünüyor. Maliyet açısından  son derece olumlu yansıyacak. 6 bin kilometrekare daha sismik çalışma yapacağız  bu bölgede. Arkadaşlarımız son derece umutlu. Biz her zaman inandık, büyük bir  sabır, inanç ve tevekkülle bu yola çıktık. Her fırsatta kararlılığımızı  belirterek 'Varsa mutlaka bulacağız' dedik. Cumhurbaşkanımız da 'Ancak arayanlar  bulur' dedi. Aradık ve bulduk."