Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Erdoğan, konuşmasına, Soma'da hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve fatiha okunmasını isteyerek başladı. Erdoğan hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, hayatını kaybedenlerin şehit sayılmaları için çalışma yürüttüklerini de ifade etti.

TÜM VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik yardım çalışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan, yardım çalışmalarının AFAD aracılığıyla tek elden yürütüleceğini belirtti.

Erdoğan, büyük facia karşısında 77 milyonun tek bir vücut olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini ifade etti. "Yardımlarıyla her an Soma'da olan tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, kazanın ardından bölgeye giden devlet yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile olumlu yayınlarda bulunan medya kuruluşlarına da teşekkür etti.

"Acıları ortak olanlar, aynı anda yas tutanlar millettir" diyen Erdoğan, "Bu ülkenin Başbakanı olarak, Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun, benim mesuliyetim altındadır. Bu ülkenin bakanları milletvekilleri, aynı mesuliyet sizlerin de üzerindedir" dedi.

MAALESEF 301 KARDEŞİMİZİ KAYBETTİK

Soma'da yaşanan kazanın ardından AFAD'ın 156 personel ve 45 araçla, Sağlık Bakanlığı'nın 405 personel ve 62 ambulans ile Soma'da hizmet verdiğini belirtti.

Toplamda, 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracı Soma'da hem arama kurtarma çalışmalarına, hem yaralıların tedavisine hem de defin çalışmalarına, yakınların rehabilitasyonuna, çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet ettiğini açıklayan Erdoğan, "Arama kurtarma çalışmaları 4 gün sürdü. 486 işçimizi madenden sağ çıkardık maalesef 301 kardeşimizi kaybettik" şeklinde konuştu.

AYNI İKLİMİN KARDEŞLERİYİZ

Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

"Soma'da o kömür madeninde emeğiyle çalışan, alın teri dökerek kazançların en helalinin peşinde koşan, maalesef yaşanan kaza ile hayatlarını yitiren her bir şehit benim öz be öz kardeşimdir. Biz aynı davanın neferleriyiz. Aynı hissiyatın, aynı dünyanın, aynı iklimin kardeşleriyiz. Biz onların kömür karalarını onurumuz bildiğimiz için birbirimize kardeş olduk."