Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. 

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan  kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren  Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca  dua programı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 12.00 sıralarında Ayasofya  Meydanı'na gelmesinin ardından camiye giriş yaptı.

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığınca camide düzenlenen dua  programında, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan,  Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 5 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı  Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4  müezzinle ezan okundu, 86 yıl sonra kılınan ilk namazda, Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı  sıra çok sayıda Müslüman saf tuttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da  kadınlar için ayrılan bölümde namazını eda etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Ayasofya: Fethin  nişanesi, Fatih'in emaneti" başlıklı hutbe verdi. Erbaş, hutbesini okumak için  minbere kılıçla çıktı.

Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, Fetih suresini  okudu.

Alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu

Cuma namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılmak isteyen,  İstanbul'un yanı sıra başka kentlerden ve yurt dışından gelenler, sabah erken  saatlerden itibaren 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından Ayasofya Meydanı'na  alındı. Giriş noktalarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında  ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı.

İl dışından otobüsle gelen vatandaşlar, kendileri için park yeri  olarak tahsis edilen Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan İETT otobüsleriyle  Çatladıkapı'ya kadar ücretsiz taşındı. Vatandaşlar buradan yürüyerek namaz  kılınacak alanlara ulaştı.

Namaz için belirlenen alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu.  Vatandaşlara seccade, dezenfektan ve su dağıtıldı. Mobil araçlar üzerine kurulan  dev ekranlarla arka saflarda yer alan kişilerin alanı görmesi sağlandı.

21 bin polis görev yaptı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı dolayısıyla 21 bin polis  görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi çevresinde belirlenen namaz kılma  alanlarının tamamının dolması nedeniyle misafir girişleri durduruldu.

Ayasofya Meydanı'nın dolmasının ardından otobüs servislerinin  durdurulmasıyla cuma namazını kılmak isteyenler Yenikapı Etkinlik Alanı'na  yönlendirildi. Cuma namazı sonrası Ayasofya'yı görmek isteyenler için tekrar  seferlerin başlayacağı duyuruldu.

Girişlerin kapatılması sonrası vatandaşlar çevredeki camilere yöneldi.  Camilerde yer bulamayanlar, evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde  bulundukları yere sererek, cuma namazını kıldı.

Vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde de yoğunluk oluşturdu.

Caminin ibadete açılması, sosyal medya platformlarında yapılan  paylaşımlarla da gündem oldu.

Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, Cankurtaran'da oluşturulan basın  merkezinde toplanarak minibüslerle Ayasofya Meydanı'ndaki basın platformuna  taşındı. Basın mensupları için Ayasofya Meydanı'nda yapılan iki katlı platformda  çok sayıda gazeteci görev yaptı.

Caminin ibadete açılması, sosyal medya platformlarında yapılan  paylaşımlarla da gündem oldu. Sosyal medya kullanıcılarının #AyasofyaCamii  etiketiyle yaptığı paylaşımlar Twitter'da ilk sırada yer aldı.

Açılış etkinliği televizyon kanallarının yanı sıra sosyal medya  platformları üzerinden de canlı yayımlandı.

Program, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel sosyal  medya hesaplarından ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi adına açılan resmi Twitter  hesabından da izlendi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KUR'AN-I KERİM TİLAVETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kılınacak  cuma namazıyla 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde,  Kur'an-ı Kerim okudu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığınca camide düzenlenen  programda, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinledi.

Daha sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinde 4 müezzin  birlikte sela okudu.

Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha  Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu.

Cemaat, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın eşliğinde dua etti.

Bazı vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur'an-ı Kerim okuduğu  anları cep telefonlarına kaydetti.

86 YIL SONRA İLK NAMAZ KILINDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk  cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla  kılındı. 

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki açılış programında, dua  programının ardından sela verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim  okudu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da program sonunda dua  etti.

İlk namazı kılmak için Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar da  duaya eşlik etti.

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4  müezzinle ezan okundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın okuduğu hutbenin  ardından cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide ilk namazı kıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı  sıra çok sayıda davetli ve vatandaş da cuma namazını kıldı. Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da kadınlara ayrılan bölümde namazını eda etti.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ FATİH SULTAN MEHMET'İN TÜRBESİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, Fatih Sultan  Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık burası aslına döndü, camiydi tekrar cami  oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam  eder. Tüm  insanlığın bir kültür mirası olarak her dinden insanların gelip gezebileceği bir  yer. Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve  Turizm Bakanlığımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu restorasyon  çalışmalarıyla beraber Ayasofyamızı inşallah çok daha farklı, çok daha anlamlı  bir yapıya kavuşturmuş olacağız" açıklamasını yaptı.

CUMA NAMAZINDA 350 BİN KİŞİ GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışında 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiştir." dedi.