AB kaynakları, Doğu Akdeniz konusunda Avrupa Birliği'nin, ilgili aktörlerin masanın etrafında bulunmasını ve görüşme atmosferinin  yaratılabilmesini sağlamak amacıyla bir forum oluşturmaya çalıştığını kaydetti.

AB'nin Doğu Akdeniz konusunda gerilimi azaltmak amacıyla müzakere  kanallarının aynı anda yürütülmesinin önemli olduğu kanaatinde olan kaynaklar, Yunanistan ile Türkiye arasında farklı çalışmaların ve görüşmelerin  yapılmasının teşvik edildiğini açıkladı.

Kaynaklar, AB'nin kendi bünyesinde yer alan kurumlarıyla, diğer  ilgili devletlerle ve Türk mercileriyle "Doğu Akdeniz" konulu çok taraflı konferans teklifi hususunda görüşmeler yaptığını bildirdi.

Kaynaklar, Doğu Akdeniz'deki gerilimin çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konferans davetini sürdürdüğünü ve AB ile Türkiye'nin  aynı hedefte mücadele verdiklerini açıkladı.

AB Liderler Zirvesi öncesinde bazı üye devletlerin kamuoyunda  Türkiye'ye yönelik kapsamlı yaptırım şeklinde bazı beklentileri dile getirdiğine  işaret ederken bu yaptırımların sonuçlarda yer almadığını ifade etti.