HS TV'de yayınlanan 'Salih Sütlan ile Gündem Özel' programının bu hafta konuğu, İş Hukuku Uzmanı Av. Bayram Kocamer oldu. HS TV Facebook ve Youtube kanalından yayınlanan bölümde çarpıcı açıklamalarda bulunan Kocamer, gündemde yer alan baroların Ankara yürüyüşü gerçekleştirmesini değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda yer alan ifadelerle 'demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti' olduğunu kaydeden Kocamer, hukuk devleti ve kanun devleti arasında büyük farklar olduğuna işaret etti. "İran İslam Cumhuriyeti. Sonda cumhuriyet ibaresi yer alıyor ama hukuk devleti değil. Hukuk devleti olmak için insan haklarına saygılı, eşit, hakimlik teminatının olduğu, yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden ayrıldığı bir yapı olmaktır" sözleriyle hukuk devletini açıklayan Av. Bayram Kocamer,  kuvvetler ayrılığını ilgilendiren ve gündemde yer alan baroların içinde bulunduğu düzenlemenin hukuk devleti kavramıyla ilintili olduğuna temas etti. Gazeteci Salih Sütlan'ın yapılacak yeni düzenlemede baroların davet edildiğini ve davete neden icabet etmediği sorusuna Av. Kocamer, tüm baroların olmasa da bir kısmının çağrıya kulak verip düzenlemeye ilişkin görüş bildirmek için toplantılara katıldığını anlattı. 

"Ankara'ya yürüyenler, toplantıya gelmeyenlerdir"

Baroların hepsinin toplantıya katılım göstermesinin sağlık olacağını ifade eden Av. Bayram Kocamer, "Ben baroların yerinde olsaydım giderdim. Teklifte önerimi söylerdim. Önerilerinin gerçekleşmemesi durumunda harekete geçerdim" şeklinde konuştu. Baroların kendi içinde sorunları olduğunu vurgulayan Bayram Kocamer, avukatlık mesleğine adım atmış stajyerlere destek verilmediğini belirtti. "Mesleki dayanışmadan bahsediliyor, 10 yıllık bir avukat yanında bi avukat çalıştırıyor fakat maaş vermiyor. Dayanak olarakta stajyer avukatın çalışamayacağını, sigorta girişinin yapılamayacağını öne sürüyorlar. Yanındaki stajyere para verdin de, devlet 'Niye para veriyorsun' mu diyecek" ifadelerini kuulanan Kocamer, öncelikle mesleğin içerisinde birlik olunması gerektiğine işaret etti.

"Çoklu baro facia getirir"

Çoklu baro sisteminin hukuk sistemini yaralayacağını belirten Av. Bayram Kocamer, sendikaların sayısından yola çıkarak farklı görüştekilerin bir sendika bünyesinde yer aldığını, kimisinin muhalif, kimisinin de hükümete yakın olduğunu belirtti. Barolarda sendika gibi çoklu bir sistem gelmesi durumunu şu örnekle açıkladı: "Duruşmanın hakimi olarak düşünelim. Duruşma salonundasınız. Hükümete yakın barodan biri geldi. Hadi onun aleyhinde karar ver. Sıkıntı yaşayacağını düşünmez misiniz? Elbette düşünürsünüz. Ya da sevmediğiniz bir grup geldi. Zaten bir ön yargınız var. Yine sorun olur." 

Barolar yapısı itibariyle muhalif olmak zorunda olduğunu kaydeden Kocamer, yalnızca iktidara muhalif olmamak gerektiğini, "Muhalefetin belediyeleri var. Yaptığı yanlışları olabilir. Onları da eleştirmeli" sözleriyle açıkladı.

"Aşırı tepki gelmesi anormal"

Ankara Barosu'ndan sistemin düzenlenmesine ilişkin seslerin yükseldiğini belirten Kocamer, "Her ne hikmetse büyük tepkiler aldı. Tepki alması normal ama bu kadar abartılmaması gerekiyordu" diyen Kocamer, okların Metin Feyzioğlu'na yönelmesinin de doğru olmadığını belirtti. Baroların kendi içinde sorunları bulunduğunu, mesleğin saygınlığını arttırmaya çalıştıklarını belirtmelerine rağmen avukatların öncelikle kendi sorunlarını düzeltmesinin faydalı olacağına işaret etti. "İşçi olarak çalıştırılan stajyerler var" ifadesini kullanan Kocamer, "Hükümete laf yetiştireceğinize öncelikle bu sorunu düzeltin. Büyük sorunlar var" ifadelerini kullandı.

HS TV'DE GERÇEKLEŞEN YAYINDA ÇARPICI AÇIKLAMALARDA BULUNAN AV. BAYRAM KOCAMER'İN SEYİRCİLERDEN GELEN SORULARI YANITLADIĞI BÖLÜME BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.