Devlet üzerinde baskı yapmaya, devletin genleriyle oynamaya başlayan bir iktidar olduğunu dile getiren Bal, yargıya, polise güven kalkarsa boşluğu illegal yapıların dolduracağına, kutuplaşmaların olacağına dikkat çekti. 
 
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen İdris Bal, sözlerine 10 Kasım sebebiyle Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazileri anarak başladı. Cumhuriyetin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Bal, bir yayın organında yaptığı toplantıya ilişkin yapılan habere tepki gösterdi.
 
Boş koltukları görmek isteyenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşmaya bakmasını isteyen Bal, "Evi camdan olanlar başkalarına taş atmasın." ifadelerini kullandı. Devlet üzerinde baskı yapmaya, devletin genleriyle oynamaya başlayan bir iktidar olduğunu dile getiren Bal, iş dünyasına, medyaya, STK'lara baskı yapan bir iktidar olduğuna dikkat çekti. Bal, devleti partizan hale getirmeye çalışan, getiren bir iktidar olduğunu ifade etti. 

Şu an polis üzerinde yapılan baskıyı konuştuklarını belirten Bal, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda düşünülen değişikliğin bir partinin çiftliği haline getirilme yasası olduğunu kaydetti. Yıllarca Polis Akademisinde hocalık yaptığını hatırlatan Bal, öğrencilerine orda evrensel değerleri, hukuku, insan hakları ve demokrasiyi anlattıklarını kaydetti.
 
Bir ülkeye yapılacak en büyük kötülüğün hizmet ederken sağcı, solcu, şucu, bucu diye ayırım yapılması olduğunu belirten Bal, devlet kurumlarının objektifliğiyle oynamanın en büyük kötülük olduğunun altını çizdi. Vatandaş baktığında yargıya, polise, TÜBİTAK'a, RTÜK'e güvenemiyorsa bu ülkeye en büyük kötülüğün yapılacağını dile getiren Bal, yargıya, polise güven kalkarsa boşluğu illegal yapıların dolduracağına, kutuplaşmaların olacağına dikkat çekti. 

Polis Akademisinin kapatılmasına da tepki gösteren Bal, devlet geleneklerine, polise zarar verildiğini ifade etti. Bal, buranın kapatılması halinde diğer ülkelerle olan emniyet bağının koparılacağını söyledi. Anayasa ve yasalara göre yanlış yapana gerekenin yapılacağını ifade etti. "Bunlar ne dediyse tam tersini yapıyorlar." diyen Bal, devletin geleneklerine, itibarına zarar verdiklerini ve bunun ceremesini herkesin çekeceğini kaydetti. 

Kaymakamların sınavsız alınacağını ifade eden Bal, "Ben KPSS'yi dikkate almıyorum, gerek yok diyorsanız; ben keyfime göre kaymakam, polis atayacağım demektir. Masum Anadolu insanının önünü keseceğim demektir. Zaten paralel yapı adı altında yapılanlar, masum, çalışkan Anadolu insanının önünü kesme operasyonudur. Anadolu insanı da bunu böyle bilsin; inşallaha, maşallaha prim vermesin. Dini duygularıyla artık alay ettirmesin." şeklinde konuştu.
 
Bal, kurdukları Demokratik Gelişim Partisi'nin (DGP) halktan aldığı bu destek ile bu sorunların hepsini çözeceğini savundu.