10 Temmuz 2018’de kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde değişim bekleniyor. Verimli olmadığı düşünülen bazı bakanlıklar ikiye ayrılacak. Bu hafta AK Parti, Meclis ve grup yönetiminde de değişiklikler olacak. AK Parti Meclis Grubu pandemiden dolayı dört ay sonra sonra yarın ilk kez bir araya gelecek.

Toplantıda; TBMM Başkanvekilliği, İdare Amirliği ve Katip Üye seçimi yapılacak. Grup Başkanı Naci Bostancı ile grup başkanvekilleri Mehmet Muş, Özlem Zengin ve Bülent Turan'ın yerini koruması, Cahit Özkan ile Emin Akbaşoğlu'nun ise değişeceği bekleniyor. 12 Temmuz'a kadar başkanlık seçimini bitirecek olan TBMM, 20 Temmuz'dan itibaren de 1 Ekim'e kadar tatil sürecine girecek.

BAKANLIKTAN VERİM ALINMADI

Temmuz ayı içinde Kabine değişimi bekleniyor. Yaşı tutan mevcut bakanlar, iki yılın sonunda milletvekilliğinde olduğu gibi emeklilik hakkı elde edecekler. Başarı performansına bağlı olarak en az iki-üç bakan yeni dönem bekleniyor.

Yeni sistemle birlikte bazı bakanlıklar birleştirildi. İki yıllık sürede, birleştirilen bakanlıklardan istenilen verim alınamadı. Özellikle Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın tek çatı altında toplanmasıyla ilgili çok eleştiri bulunuyor. Bu bakanlığın tekrar ayrılması ve ‘Çalışma’ bölümünün yeni bir bakanlık olarak düzenlenmesi öngörülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da ikiye ayrılabileceği belirtildi.

YENİ YARDIMCI GELECEK Mİ?

Kabine değişiminde Cumhurbaşkanı Yardımcılığı için yeni isim atanması da söz konusu. TBMM Başkanlığı için isteyen fakat “Temayül yoklamasına gir” önerisini reddeden Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı görevini bekliyor. Bakanlıkların yeniden dizayn edilmesi ve değişime bağlı olarak Fuat Oktay'ın ardından ikinci bir yardımcı atanacağı konuşuluyor.