Selden etkilenen esnaf ve KOBİ'lere verilecek faizsiz kredi detayları ortaya çıktı. Kredi sıfır faizli olarak kullanılacak. Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz olacak. Daha sonra ödemeler, 3’er aylık eşit taksit olarak toplamda 36 ay olarak gerçekleşecek. İşte tüm gelişmeler...

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun'daki konuşmasında, "Ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi amacıyla afetten zarar gören KOBİ’ler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği devreye sokulmuştur" ifadeleri hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla devreye giren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu KOSGEB'in, sel felaketinin yaşandığı bölgeye dönük olarak 'Acil Destek Kredisi Programı' başlattığı kaydedildi.

KREDİ FAİZİ KOSGEB TARAFINDAN KARŞILAYACAK

Açıklamada programın ayrıntılarını ilan eden Bakan Varank, "Selden etkilenen işletmelerimiz durumlarını valilik, kaymakamlık gibi ilgili resmi makamlardan belgelendirerek bu programdan yararlanabilecek" şeklinde konuştu.

İşletme başına 100 bin TL üst limitli kredinin faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını belirten Varank, "Yani işletmelerimiz krediyi sıfır faizli olarak kullanacak. Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz olacak. Daha sonra ödemeler, 3’er aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ay olarak yapılacak. Biz bu mekanizmayı daha önce Elazığ ve Malatya depremlerinden zarar gören firmalarımız için kullanmıştık. Düzce ve İstanbul-Eminönü’nde yaşanan sel hadiselerinde de KOSGEB hemen devreye girmiş ve yaraları hızlıca sarmıştı" diye konuştu. Varank, teminat sıkıntısı çeken KOBİ ve işletmeler için Kredi Garanti Fonu'nun devreye gireceğini kaydedildi.

DOKAP'TAN 20 MİLYON LİRA

Bakan Varank ayrıca, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) üzerinden AFAD'a 20 milyon lira aktardıklarını ifade etti. Bakan Varank, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla aktarılan bu kaynak, zarar gören köy yollarının acil ihtiyaçları için kullanılacak" dedi.