Araçların geçeceği tabliyeleri taşıyacak ana kobloları işleyecek robotların çalışmasında kullanılacak kılavuz kabloların çekimine başlandı. Şu anda bir tarafı çekilen kılavuz kablo çekimi bittikten sonra 2 bin 682 metre uzunluğundaki ana kablolar oluşturulup İzmit Körfezi’nin iki yakası birleşecek.
Yıl sonunda tamamlandığında dünya’nın 4’üncü büyük asma köprüsü olacak Körfez Köprüsü’nde, 254 metre yüksekliğindeki kulelerin montajı yıl sonunda tamamlandı. Köprüde en önemli aşamalardan biri olan, üzerinden araçların geçeceği ana tabliyelerin yerleştirileceği ana kabloların çekiminde kullanılacak kılavuz kablolar çekiliyor. Şu anda köprünün sağ tarafındaki kılavuz kabloların çekimi tamamlandı. Römorkörler tarafından önce denizin altına indirilen bu kılavuz kablolar daha sonra iki kule arasında gerildi ve sembolik de olsa köprünün sol tarafı iki yakayla birleşti.
Diğer taraftaki kabloların da çekimi tamamlandıktan sonra, İzmit Körfezi’ni araçların 6 dakikada geçmesini sağlayacak olan tabliyeleri taşıyacak ana kablolar çekilecek. Ana kablo çekimi, bu kılavuz kablo üzerinde hareket edecek olan robot tarafından 330 bin metre uzunluğunda ince kablolar sarılarak oluşturulacak.
Programda bir aksaklık olmaması halinde Şubat ayında ana kabloların çekimi tamamlanacak, Mayıs ayı sonuna kadar da tabliyelerin yerleştirilmesi bitmiş olacak. Yıl sonunda tamamlandığında, 3 gidiş ve 3 geliş toplam 6 şeritle hizmet verecek olan köprü, aynı zamanda Dünya’nın 4. büyük asma köprüsü ünvanını alacak. Köprü İstanbul-İzmir otoyolunu 3,5 saate, Gebze-Orhangazi yolunu da 20 dakikaya indirmiş olacak. Aynı zamanda, özellikle yaz ayları ile bayram tatillerinde, tatili İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin karayolları ile feribot iskelelerinde iizdiham biraz daha azalacak.