Yarın, Türkiye'nin 81 vilayetinde sınırlı da olsa vatandaşların 4,5G hizmeti alacağını dile getiren Yıldırım, bu amaca yönelik faal 4 bin 650 civarında baz istasyonu bulunduğu, aktif hale getirilmek üzere ise 13 bin 302 baz istasyonu kurulduğu bilgisini verdi.

"4 milyar avro kazanç elde edildi"

Hız artışının ekonominin büyümesi ve kalkınma hedeflerinin kısa zamanda gerçekleşmesi açısından önemli bir adım olduğuna işaret eden Yıldırım, 4,5G ile ilgili sürecin 2015'te hız kazandığını ve 4,5G ihalesinden Hazine'nin KDV dahil yaklaşık 4 milyar avro kazanç elde ettiğini dile getirdi.

Yıldırım, 4,5G'nin yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına da katkı sağlayacağını vurgulayarak, 2013'te başlatılan Ulak projesiyle 5G teknolojisinin daha fazla yerli katkıyla başarılacağını ve birkaç yıl içerisinde ciddi sonuç alınacağını söyledi.

"4,5G cepleri yakabilir"

Yeni nesil teknoloji ile hızın artmasının yüksek maliyete sebep olabileceğini dile getiren Yıldırım, gençlere şu uyarıda bulundu:

"Burada hız çok yüksek ama bir yandan da cepleri yakabilir. Tedbirli olmakta fayda var. Çeşitli kademeler var 3,5,8,9 gibi. Bunların seçimi vatandaşa bırakılıyor. Ne kadar yüksek hızla gidersek, o kadar kısa zamanda bilgiye erişilebilir ama faturası o kadar yüksek olur. Bunu kendileri ayarlayacak. Zaman çok önemli, para önemsiz ise istedikleri hızla gitsinler. Para da zaman da kendileri için önemliyse ortalama hızları tercih etsinler. 'Benim zamanım çok, para fazla gitmesin' diyorlarsa, daha alt seviyedeki hızı seçmelerinde fayda var. Sonunda fatura önlerine gelince '4,5G de ne kadar kazıkmış' diye bir şikayet olmasın istiyoruz. Herkes bütçesine göre, yorganına göre ayağını uzatarak iş yapsın."

"Operatörler birbiriyle deliler gibi yarışıyor"

Basın toplantısının ardından soruları cevaplayan Yıldırım, 4,5G'nin tüm şehir merkezlerinde belirli noktalarda yarından itibaren verimli çekeceğini belirterek, "Tüm Türkiye sathında çekmesinde son tarih 2023. 2023'e geldiğimizde nüfus olarak yüzde 95'i kapsamış olacağız" dedi.

Yıldırım, 4,5G'nin kırsal kesime ne zaman yaygınlaşacağı sorusu üzerine, operatörlerin birbiriyle deliler gibi yarıştığını ifade ederek, "Bizim bir şey dememize gerek yok. Rekabet olduğu için kendi içinde sektör zaten yarış dışı kalmamak için gayret ediyor." diye konuştu.

"Fiber yatırımına çok fazla hız vereceğiz"

Baz istasyonlarının daha verimli kullanılması ve kaynak israfının önüne geçilmesi için BTK'nın bir çalışma yaptığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bundan daha önemli bir şey var, fiber altyapı. 2003'te 80 bin kilometre olan fiber altyapı ağı, şimdi 260 binin üzerine çıktı. Gelecek yıllardaki iletişim trafiğini dikkate aldığımızda bu yetmeyecek. Fiber altyapısını geliştirecek çalışmalara hız vermemiz gerekiyor."