Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kent merkezinden havalimanı ve EXPO sergi alanına aktarma yapmadan ulaşımı sağlamak amacıyla 20,6 kilometrelik tramvay hattı yapılarak, kentteki raylı sistem miktarı 32 kilometreye çıkarıldı.
 
Sözleşmesi 450 gün olan raylı sistem hattı, üstün gayret gösterilerek 150 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı. Raylı sistemin açılışı, 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hükümet olarak uluslararası organizasyonları özellikle de EXPO'ları Türkiye'de gerçekleştirmek için her türlü desteği verdiklerini vurguladı.
 
EXPO 2016 Antalya'nın Türkiye'de yapılmasının önemli bir avantaj olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yaklaşık 51 ülkeden katılım olacak. Milyonlarca insan yurt dışından Antalya'ya akın edecek. Antalya ve Türkiye'nin tüm dünyada tanıtımını yapmakla birlikte özellikle bölgemizin ekonomik ve ticari hayatına önemli derecede katkılar sağlayacak. Ancak bu avantajın gereği gibi kullanılması sadece bizim değil, tüm tarafların elinde" diye konuştu.
 
Bakan Yıldırım, hem sektör paydaşlarının hem de idarenin birlikte çalışması ve Antalya için elinden geleni yapması gerektiğinin altını çizerek, hükümet olarak, bakanlık olarak bunun için çalıştıklarını belirtti.
"Raylı sistem hattını EXPO açılışına yetiştiriyoruz"
 
Trilyonluk projeleri de bunun için bir bir hizmete sunduklarına dikkati çeken Yıldırım, "İnsanımız için Antalya'mız için ne gerekiyorsa bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
 
Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı EXPO 2016 Antalya kapsamında yapımı süren EXPO tramvay hattının 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılacağına değinen Yıldırım, "EXPO 2016 Fuarı'nın eşiğinde olan Antalya için dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı göstererek sözleşmesi 450 gün olan Antalya 2. Etap Raylı Sistem Hattını 150 gün gibi kısa bir sürede tamamladık ve EXPO açılışına yetiştiriyoruz" diye konuştu.
 
Antalya'ya 13 yılda 15 milyar liranın üzerinde yatırım
 
Bakan Yıldırım, hükümet olarak 13 yılda Antalya'ya 15 milyar liranın üzerinde yatırım ve destek sağlandığını dile getirerek, Antalya'ya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak ulaşım ve iletişim alanında yaklaşık 5 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Sadece EXPO kapsamında 22 Nisan'da açılışını gerçekleştirecekleri raylı sistem hattının maliyetinin 350 milyon lira olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yine aynı kapsamda Karayolları Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu kavşak ve yol düzenleme çalışmaları da 300 milyon lira. Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin de yaptığı yatırımlarla birlikte beş ay içerisinde 900 milyon liralık bir yatırımı Antalya'ya kazandırdık" dedi.
Raylı sistem 32 kilometre oldu
 
Bakan Yıldırım, Antalya'da toplam raylı sistem uzunluğunun 32 kilometreye ulaşacağını bildirdi.
 
Antalya'daki Altınova İstasyonu'ndan Meydan kavşağına kadar 5 kilometrelik mesafede daha önce ilk test sürüşünü bizzat kendisinin yaptığına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
 
"Mevcut tramvay hattına entegre olarak yapılan bu yeni hat 20,6 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşuyor. Ancak, Havalimanı T2 terminalı uzatma hattı ile birlikte ilave iki adet istasyon daha eklenerek proje kapsamında toplam 16 istasyon yapmış oluyoruz. Aynı zamanda Antalya merkezden Fatih'e, otogara kadar 11 kilometrelik hatla da birleşmiş olacak. Bu hatlarda hizmet verecek 18 adet yeni araç ise Antalya Büyükşehir Belediyemiz tarafından alınacak. Böylece EXPO'dan havalimanına, havalimanından EXPO'ya, Meydan Durağı'ndan EXPO'ya, EXPO'dan Meydan Durağına, Meydan Durağından havalimanına ve havalimanından Meydan Durağına aktarmasız ulaşım sağlanacak. Antalya'da toplam raylı sistem miktarı 32 kilometreye ulaşacak."
 
Raylı sistem hattının ihalesinin G-20 Zirvesi'nden önce gerçekleştirildiğini ancak zirve dolayısıyla çalışmalara başlayamadıklarını dile getiren Yıldırım, inşa çalışmalarına 20 Kasım'da başlandığını, dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı göstererek sözleşmesi 450 gün olan raylı sistem hattını 150 gün gibi kısa bir sürede tamamlayarak, EXPO açılışına yetiştireceklerini vurguladı.
 
"Antalya'ya yapılan yatırım Türkiye'nin prestijine yapılan yatırımdır"
 
Yıldırım, Antalya'yı marka şehir yapmak için uğraş verdiklerinin altını çizerek, doğal güzellikleriyle tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yılın 12 ayına hitap eden turizm seçenekleriyle kentin önemine vurgu yaptı.
 
"Antalya'yı marka şehir, dünya şehri yapmak için uğraş veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki Antalya'ya yapılan yatırım Türkiye'nin prestijine yapılan yatırımdır." diyen Yıldırım, kentin dört saatlik uçuş mesafesinde 2 milyara yakın nüfusa hitap ettiğini vurguladı.
 
Dünyada milyonlarca insanın Türkiye'yi Antalya ile tanıdığına dikkati çeken Yıldırım, "Antalya için ne yapıyorsak bunun farkında olarak yapıyoruz. Bu nedenle dev yatırımlar gerçekleştirdik. Bu süreçte 317 kilometre bölünmüş yol yaparak Antalya'nın bölünmüş yol uzunluğunu 485 kilometreye çıkardık" şeklinde konuştu.
 
Antalya, İç Anadolu ile buluşuyor
 
Yıldırım, Gazipaşa Havalimanı'nı hizmete sokarak, mevcut havalimanını yenilediklerini ve böylece Antalya'yı iki havalimanı ile dünyanın dört bir yanına ulaşılır hale getirdiklerinin altını çizdi.
 
Yeni otoyol projeleriyle Antalya ile Türkiye'nin 3 büyük metropolü İstanbul, Ankara ve İzmir arasında otoyol ağı kuracaklarını vurgulayan Yıldırım, "Ayrıca Antalya-İstanbul arasını 4,5 saate düşürecek olan Antalya-Isparta-Burdur-Afyon-Eskişehir hızlı tren hattını da yapıyoruz. Yine Antalya-Konya-Akhisar-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projesi ile Antalya'yı Konya'ya, Kapadokya'ya bağlayarak Antalya turizmiyle İç Anadolu turizmini buluşturuyoruz" dedi.