ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım'ın yarın ziyarette bulunacağı ada ülkesi Malta, her yıl nüfusunun ortalama dört katı turisti ağırlarken İngilizce öğrenmek isteyenlerin Avrupa'daki önemli tercihleri arasında yer alıyor.

Güney Avrupa'da ve Akdeniz'in ortasında yer alan Malta, üç büyük ve iki küçük adadan oluşuyor.

Ülkenin başkenti Valetta, Avrupa Birliği'ndeki (AB) en küçük başkent özelliğini taşıyor. Toplam yüz ölçümü 316 kilometre olan ülkenin nüfusu yaklaşık 420 bin. Maltalılar, ada nüfusunun yüzde 96'sını oluşturuyor.

Maltalıların ardından İngilizler, yüzde 2,4 ile adadaki en büyük yabancı grup konumunda. Ülkede Maltacanın yanı sıra İngilizce de konuşuluyor.

İngiltere'ye 1814'te bağlanan Malta, bağımsızlığını 1964 yılında kazanarak, 1974'te cumhuriyet ilan etti. Parlamenter cumhuriyet ile yönetilen ülkenin Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca, Başbakanı ise Joseph Muscat.

Malta, 2000'de başladığı AB müzakereleri sonucunda 1 Mayıs 2004’de birliğine üye oldu. 1 Ocak 2017 itibariyle 6 aylık süre için AB Dönem Başkanlığını devralan Malta, Birleşmiş Milletler'e de üye. Malta, NATO üyesi değil.

İki ülke ilişkileri

Türkiye ile Malta arasındaki diplomatik ilişkiler, 1967 yılında kuruldu. Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği, 8 Ekim 2009'da faaliyete geçti. Malta'nın İstanbul Başkonsolosluğu ise 14 Nisan 2009'da çalışmalarına başladı.

Türkiye ile Malta'nın ekonomik ilişkileri, 2007 yılında kurulan Türk-Malta İş Konseyi çerçevesinde yürütülüyor. Konsey, iş çevrelerinin potansiyel yatırım olanaklarını değerlendirebilecekleri önemli bir zemin olarak görülüyor.

Ayrıca Türk Hava Yolları, Mayıs 2013'te İstanbul-Malta arasında doğrudan seferleri başlattı.

Türkiye'den Malta'ya giden ziyaretçi sayısı 2013 yılında 9 bin 191 iken, Malta'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısı ise 6 bin 769 oldu.