Türkiye ile ABD arasında Suriye, FETÖ elebaşının iadesi, F-35, Patriot, tutuklu ABD Konsolosluğu çalışanları ve FETÖ mensuplarının oraya sığınması gibi farklı konu başlıklarında sürdürdüğü heyetler arası görüşmeler devam ederken, Ankara'dan gelen bir açıklama süreci yeniden farklı bir boyuta taşıdı.

Türk heyetin Washington temaslarının devam ettiği bir ortamda "İsmi açıklanmayan üst düzey ABD'li yetkili" Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya geldi ve çok önemli açıklamalarda bulundu.

ABD'li yetkiliye göre, heyetler arası görüşmeler olumlu seyrediyordu ancak Türkiye'nin "S-400 konusunda ısrar etmesi" ciddi sonuçları beraberinde getirebilirdi. Öyle ki ABD'li kaynak, "Eğer Türkiye S-400 alırsa Patriot defteri kapanır. F-35 konusu tehlikeye girer ve Türkiye, ABD yaptırımlarına maruz kalabilir" cümleleriyle S-400 konusunda ABD'nin tehdide varan yaklaşımını gözler önüne serdi.


"S-400'ü vitrin olarak kullanıyor"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uzun yıllar çok önemli görevlerde bulunan emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, yenisafak.com'a yaptığı değerlendirmede, Türk heyetin ABD temasları sürerken Ankara'da yapılan bu açıklamanın tesadüf olmadığını vurguladı.

ABD'nin S-400 konusunu Türkiye'ye karşı sürekli vitrinde tuttuğunu ancak asıl hedefinin başka konular olduğunu anlatan Erenel, "Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyon yapma noktasındaki kararlılığı, bölgeye ciddi yığınaklara devam etmesi ABD'nin asıl sorunlarından biri. ABD'deki Türk heyetinde de operasyon kararlılığını gördüler. Bir diğer temel sorun ise ABD'nin Venezuela'daki durumuna ve Maduro karşıtı tutumuna Türkiye'nin ilk günden bu yana net bir dille karşı çıkması. ABD bunu da kabullenmek istemiyor. O nedenle Ankara'daki üst düzey yetkili, açıklamasında Türkiye'ye Maduro'nun muhalifi Guaido'yu tanıması çağrısında bulunuyor" dedi.