Bugünlerde vaaz programlarımda gündeme getirdiğim evlat (çocuk) terbiyesi üzerine birçok insanımızın görüş, bilgi ve hayıflanmalarını dinledim. Türlü türlü yorum ve hayat hikâyeleri benim bu işin nedenleri üzerinde düşünmeme sebep oldu. Eve gelince Kuran’ı Kerim Saffat suresinde bir hayat hikâyesine adeta mıhlandım kaldım. Eğip bükmeden Kuran’dan dinleyelim. 

İbrahim Peygamber şöyle dua ediyor. Rabbim bana SALİHLERDEN bir oğul ihsan et. Biz de onu yumuşak huylu bir oğul ile müjdeledik. Oğlu onunla beraber koşacak yaşa gelince; 

- Ey oğlum! Ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum, dedi. Artık bak, ne düşünürsün?

- Ey babacığım, sana ne emrediliyorsa yap, dedi. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın. 

Ne zaman ki ikisi de Allah’a teslim oldular, onu şakağı üzerine yatırdı. Biz de ona şöyle seslendik.

- Ya İbrahim, gerçekten rüyana sadakat gösterdin. Şüphesiz ki biz, iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız. Bu büyük bir imtihandı. Ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.

İnsan, bir şey isteyince gönülden istemelidir. İsteme yollarının saf ve duruluğu istediğin şeye de tesir edecektir. Ve insan saf ve temiz duyguların sonunda mutlaka beklediğine kavuşur. Konumuz insan yetiştirme ile ilgili olunca yine yönümüzü Allah’a çevirmeliyiz. Tıpkı İbrahim Peygamberin evladı İsmail’i kıvama getirdiği gibi bizlerde evlatlarımızı kıvama getirmeliyiz. Koşup eğlenme zamanına gelen bir çocuk, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, faydalıyı zararlıdan, hakkı batıldan ayırt edecek vasfa gelmelidir. Allah’tan sonra ana babaya saygıyı ve onlara teşekkür etmeyi bilebilmelidir.

Baba, baba olmalı ki evlat da evlatlığını bilmelidir. Babanın sağlam insan olduğuna inanan çocuğun işleri de sağlamdır. Düşünün ki baba bağrına taş basarak evladına “ seni boğazlamam emrediliyor” diyecek. Ve evlat itiraz etmeden, babasının emrine uyacaktır. Babasının emrine uyanlar kıyamete kadar unutulmazlar. Ve milletleri de devam eder gider. Bizim amacımız evlatlarımızı boğazlamak değildir. Evlatlarımıza yarınlarımızı bırakırken onlara güvenip geleceğimizi huzur içinde teslim etmektir. İsmail Peygamberin şu sözlerini de unutmamak gerekir. 

- Babacığım, gözlerimi kapat. Ellerimi ayaklarımı bağla. Can acısından çırpınırsam sana zarar verebilirim.

Ey güzel Allah’ım evlatlarımızı bu terbiye üzere terbiye edebilmeyi ülkemizin anne babalarına nasip et. Evlatlarımızın da böyle terbiyeli olmasını her anne babaya lütfet Allah’ım. Böyle terbiyeli olmayan evlatların anne babalarını dövdüğünü döverken öldürdüğüne şahitlik ediyoruz. Bu tip insanları bizlerden ve ülkemizin insanlarından uzak eyle Allah’ım. 

Salih kalp, helal lokmadır. Uysal evlat, devlettir. İmtihan, çalışmaktır. Kazanılan baki değerlerdir. Rüyalarımız ise hedeflerimizdir. Hedef, Milletleri millet yapan; ekonomi, siyasi güç ve temel değerler üstüne yükselen Devlet ebet müddettir. Kendilerini yetiştirememiş insanların evlatlarını yetiştirmeleri de mümkün değildir. Bizim yıllar yılı belimizi doğrultamamız mükemmel değerlerimizden uzak kalmamız ve değerlerimizle ters düşmemizdir. Bu salgın hastalık ve devletlerin üstümüze, üstümüze gelmeleri bizi, yeniden biz olmamıza vesile olur diye temenni ediyorum.

Çocuk iyi eğitilir, iyi yetiştirilirse yarınlarımız garanti altına alınır. İyi eğitilmez ve sahip çıkılmazsa başkalarının eline düşer. Başkalarının eline düşen gençlerimizin ne kadar tehlikelerin içine düştüğünü bundan dört sene evvel gördük, yaşadık. 

Devletimizin güçlenmesi ve dik durması için çocuklarımızı iyi değil en iyi şekilde yetiştirmemiz şarttır.

Devletimizin lider ülke olması için, gençlerimizin bilgide beceride, teknik ve teknolojide en üstün olmaları gerekir. Hep yeni buluşlar, daha ileri hedeflere herkesten her devletten önce ulaşmaları mecburidir. Bu kadar ileri hedefler ise iyi terbiye, iyi eğitim, iyi öğretimle ulaşılabilir.

Bugün çocuklarımız buruk bir vaziyette ve karnelerini alamamanın üzüntülerini yaşıyorlar. Allah’ım ülkemizin ve insanlığın üzerinden bu salgın hastalığı def eyle. Çocuklarımız yeniden okullarına dönsünler. Cıvıl cıvıl ortamlar içinde bilgi ve becerilerini geliştirsinler. Büyüsünler ve bizlerden iyi olsunlar. Bu memleketi bu devleti ve bu milleti muasır medeniyetler seviyesinin kat kat üstüne çıkarsınlar. Cuma bayramınızı tebrik ederim.

Selam ve dualarımla.

Saim ORAL, Kartal 22 Ocak 2021