Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Gaz 2020 raporuna göre, küresel  doğal gaz piyasalarında talep önemli oranda düşerken, bu yıl Amerika Birleşik  Devletleri (ABD), Avrupa ve Asya gibi gelişmiş piyasalarda gaz talebinde yüzde 75 gerileyebilir.

Bu yıl küresel gaz talebinin ise 150 milyar metreküp azalarak, 3  trilyon 850 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Yüzde 4'lük  bu düşüş, küresel doğal gaz talebinde yıllık bazda görülen tarihin en büyük düşüşü olacak. Ayrıca, bu oranın 2008 ekonomik krizi nedeniyle gaz talebinde  yaşanan düşüşün iki kat fazla olabileceği tahminleri bulunuyor.

Kovid-19 salgını küresel petrol ve gaz piyasalarını arz artışı görülürken, sektörlerdeki harcamaların kısılması ve yatırım planlarının da ertelenmesine sebep olacak.

Gaz tedariğinin büyümesinde öncü olan ABD kaya gazı, Orta Doğu ve  Rusya petrol fiyatlarındaki çöküş ve talepteki belirsizlik nedeniyle baskılanıyor. 

Küresel gaz piyasalarında 2021'de bir sıçrama olması beklense de bu  büyümenin kriz öncesi dönemdeki öngörüleri yakalayamayacağı tahmin ediliyor.  Küresel gaz talebinde 2021'den sonra talebin en fazla Çin ve Hindistan'da  görülmesi bekleniyor.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ise uluslararası gaz ticaretinin itici  gücü olacak. Son 2 yılda LNG projesi yatırımları Kuzey Amerika, Afrika ve Rusya'da ilave ihracat kapasitesi oluşması sağlanacak.

SALGININ ETKİSİ KALICI OLACAK

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, doğal gazın mevcut krizden şu ana kadar petrol ve kömüre göre daha az etkilendiğini ifade ederek "Fakat, doğal gazın da mevcut krize karşı bağışıklığı olduğunu  söyleyemeyiz. Bu yıl talepteki rekor düşüş, güçlü şekilde büyümeye alışmış bir  endüstri için şartların dramatik bir şekilde değiştiğini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Küresel gaz talebinin gelecek 2 yıl içinde kademeli olarak  toparlanacağını kaydeden Birol, "Bu, işlerin hızlı bir şekilde normal haline  döneceği anlamına gelmesin. Kovid-19 salgını büyüme oranlarını küçülterek ve  belirsizlikleri artırarak piyasadaki gelişmeler üzerinde kalıcı bir etki  yapacak." dedi.