Bu rakamın 80 milyar liralık bölümü 3 kamu bankası; Ziraat, Halk ve Vakıflar Bankası’na yatırılıyor. Geri kalan tutar ise emeklilerin talepleri doğrultusunda özel bankalar veya PTT şubeleri kanalıyla ödeniyor.

BANKALAR EMEKLİ AVINDA

Mevduatın altın kadar değerli olduğu bir dönemde özel bankalar emekli maaşlarını transfer etmek için kampanyalar düzenliyor. Garanti Bankası, Akbank, Denizbank, Finansbank, ING Bank ve Şekerbank reklamlarla emeklileri kazanmaya çalışıyor. Peki, ama emekliler bankalar içine neden bu kadar önemli?

Emekli maaşları her ay düzenli olarak emekli maaş ödeme takvimi başlamadan, SGK tarafından ilgili banka hesaplarına önceden aktarılır. Ödemeler SSK’lılar için her ayın 17 ila 26’sı arasında, Bağ-Kur’lular için 25 ila 28’i arasında, Emekli Sandıklılar için ilk 5 gün içinde yapılır.

Ödemeler günlere göre dağıtılır. Bankalar maaşları vadesinden önce toplu olarak aldıkları için kısa bir süre için de olsa parayı şletme imkânı buluyorlar. Buna bir de bankamatiklere tanımlanan ödeme limitlerini (Örneğin birçok banka 10 TL’nin altında ödeme yapmıyor)  eklediğimizde emekli maaşları bankalar için önemli bir kaynak haline geliyor.

PROMOSYON ÖDENMİYOR

Buna rağmen özellikle kamu bankalarının emeklilere maaş promosyonu ödememesi büyük tepkilere neden oluyor. Kâr rekoru kıran kamu bankalarının zaten güç bela emeklilere karşı takındığı eli sıkı tavrı anlamak gerçekten zor…

Devlet memurlarının maaşları için sağlanan promosyon imkanı neden emeklilerden esirgeniyor? Bence emekliler haklarını almak için daha fazla çaba göstermeli veyahut kendilerine avantaj sağlayan bankaları tercih etmeli.