Yeni korona virüs Pandemisi Nedeniyle Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Dönemsel Durumlar Kapsamındaki Zorlayıcı Sebep Gerekçesiyle Kısa Çalışma  Uygulanan İşyerleri İçin Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında ilan edildi.

Kararla Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında 26 Mart 2020'de başlatılan  kısa çalışma ödeneği uygulaması, mevcut faydalananların süresi iki ay daha uzadı. Bu kararla, başladıkları tarih esas alınarak işverenlerin büyük bir bölümü kısa çalışma ödeneğinden 31 Ekim'e kadar yararlanacak.

BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneğinin 2 ay daha uzatıldığını ilan etti.

Bakan Selçuk, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında 26.03.2020 tarihinde başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği mevcut faydalananlar için, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2 ay daha uzatılmıştır” dedi.

KARARIN ARDINDAN YANIT BEKLEYEN SORULAR

Kısa çalışma ödeneği süresinin 2 ay daha uzatılma kararının ardından ayın son gününe yeni sorularla sorularla başlayacağız.

Cevap bekleyen sorular;

• Kısa çalışma ödeneğinin 2 ay uzatılmasıyla 17 Nisan tarihinden beri günlük 39,24 TL olarak ödenen pandemi nedeniyle ücretsiz izin ödemesi de bu 2 aylık sürede ödenmeye devam edilecek mi?

• Nisan ayından beri 1.168 TL ile geçinmek zorunda kalan ücretsiz izine gönderilen vatandaşlarımıza sürenin uzaması göz önünde bulundurularak ek bir destek sağlanacak mı?

• Yine 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulamada olan ve 17 Eylül tarihine kadar devam edecek işten çıkarma yasağı bu uzatma kararıyla 17 Kasım tarihine kadar yürürlükte kalacak mı?

• Vaka sayılarının yeniden artışa geçmesi ve normalleşme sürecinde pandemi öncesi noktaya dönemeyen işverenlere ek başvuru imkanı verilecek mi?

• Tablonun daha vahim bir hal alması ihtimalinde farklı destekler uygulanacak mı?