Yeni tip koronavirüs pandemisinin etkisinin en aza indirilmesi için tüm dünyada evlerde karantina sürecinde kalınması tavsiyeleri paylaşılıyor. Türkiye'de koronavirüse karşı önlemler gün geçtikçe arttırılıyor. Ekonominin yavaş seyre tmesi ile esnaf ve çalışanlar destek çağrılarında bulunuyor. 

Kahvehaneler, kafeler, kuaförler gibi birçok topluluğu bir arada bulunduğunu mekanlar İçişleri Bakanlığı'nın ek genelgeleri doğrultusunda kapatıldı. Önlem amaçlı bazı kurum ve kuruluşlar kepenk indirdi, restoranlarda masalara servis durdurularak 'gel al' hizmetine izin verildi. 

1.9 milyon esnafa mücbir sebep desteği

Hükümet, ülke genelindeki 1.9 milyon küçük esnaf mücbir sebep kapsamına alınarak, vergi ve SGK ödemelerinin tamamı ertelenmesi sağlandı. 

Kısa çalışma ödeneği devreye alındı

Kısa çalışma ödeneği şartları kolaylaştırılarak gemiş esnaf kitlesine hitap etmesi sağlandı. Hazine destekli finansman paketi yürürlüğe girdi. Halkbank’ın sağladığı krediye başvurmak için esnafın yalnız TC kimlik numarası ve oda kaydı belgesini sunarak tek imzayla başvurusu yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, korona sürecinde istihdamın korunması gerektiğini belirterek,  “Firmalarımız lütfen, işçi çıkarmak ya da çalışanlarını ücretsiz izine çıkarmak yerine kısa çalışma ödeneğine başvursun. Böylece vatandaşlarımızın maaş almaya devam etmesini sağlayalım”. şeklinde konuştu. 

25 bin lira kredi

Halkbank şu ana dek faiz destekli kredi kullanmamış tüm esnafa 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart desteği sunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı da Halkbank’ın “Esnaf Destek Paketi”ne destekliyor. Esnafın bu destekle işletme kredisi ve Paraf Esnaf Kart ürünleri imkanı sağlananıyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın faiz destekli işletme kredisinden esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı esnaf ve sanatkârlar yararlanabilecek. Başvuru yaparken TC kimlik numarasını ve vergi levhasını belirtilmesi isteniyor. Banka esnafın oda kayıt sicil belgesini online olarak kendisi sorguluyor.

İşletme kredisinin 25 bin liraya kadar limiti var. 36 ay vadeli kredide 6 aya ödenmesi ötelendi. Kredinin faizi ise yüzde 4.5 düzeyinde. 

Esnaf ve sanatkârlara mal ve hizmet alımlarında taksitli ve vadeli işlemlerinde kullanabilecekleri, çek ve senet işlemlerini gerçekleştirebilecekleri, nakit akışlarını düzenleyebilecekleri, çalıştıkları tedarikçilerden avantajlar sağlayabilecekleri 25 bin liraya kadar limitli Paraf Esnaf Kart da sağlanacak. Paraf Esnaf Kart’ın 3 ay ödemesiz dönemi, 12 aya kadar da vadesi bulunuyor.