Çin'in Vuhan şehrinden dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak ilan ettiği koronavirüs (Kovid-19) can almaya devam ediyor. On binlerce insanın hayatını kybettiği korona salgınından dolayı ülkeler önlem almaya çalışıyor. Ekonomik tedbirler alan Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 milyar TL'lik önlem paketini hayata geçirdi. Bazı özel işletmelerin kapatılması kararı İçişleri Bakanlığı'nın ek genelgesinde yayımlandı. 

Son olarak Ticaret Bakanlığı'nın nakit para akışının ve sebze meyveye elle temasının sık görüldüğü semt  pazarları için önlem alındı. Bu önlemler kapsamında semt pazarlarında alıcının ürüne elle teması dokunması yasaklanırken, seç al dönemi sona erdi. Pazarcı esnafından ise eldiven ile ürüne temas edilmesi zorunluluğu getirildi. 

Antalya'daki semt pazarlarında da önlemler hayata geçirildi. Zorunluluk olmamasına rağmen pazarcıların bir kısmında maske takıldığı görüldü. Ayrıca semt pazarlarındaki yoğunluğun yüzde 80 oranında azaldığı kaydedildi. Seç al yasağı olmasına rağmen bazı tüketicilerin de yasaklara uymayıp seçmece ürün almaya çalıştığı dikkat çekti. 

YÜZDE 25'İ ISRAR EDİYOR

Semt pazarı esnafından Erbil Karaman, geçen hafta satışlarda artış görüldüğünü ancak bu hafta büyük oranda azalış gösterdiğini kaydetti. Seç al yasağıyla ilgili pazarlardaki tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun bilinçli olduğunu ifade ederken yüzde 25'lik bir kısmın seçmece almakta ısrarcı olduğunu söyledi. 10 yıldır pazarcılık yapan Muhammet Akyol'da tezgahlarındaki portakalların hepsini 1,2 ve 4'er kilo halinde poşetlere koyduğunu belirterek “4 kilo yapıyorum 10 lira. 2 kilolukları da var. Müşterinin isteğine göre en iyisi budur" açıklamasını yaptı.