Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tüm eğitim-öğretim hizmetlerindeki KDV oranı yüzde 8’den 1’e indirildi. Özel okullar yüzde 7’lik KDV indirimi için ücret iadesini eylül ayı içinde yapacak. KDV indirimi kararı özel eğitim kurumu ücretlerinde de indirim anlamına geliyor. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel yüzde 7’lik KDV indiriminden memnun olduklarını belirterek hem veliler hem de özel okullar için bu kararın büyük avantaj sağladığını söyledi. Okulların velilere ücretleri dahilindeki KDV indiriminin eylül ayı içinde iade edeceklerinivurgulayan Dal ve Taşel, milyonlarca veliyi ilgilendiren bu düzenleme için teşekkür etti.

OKULLARIN LEHİNE

Kararın veliler için büyük destek olduğunu anlatan Nurullah Dal şunları söyledi: “Yüzde 8’den yüzde 1’e indirilen vergi oranı velilerin, dolayısıyla da okulların lehine bir düzenleme oldu. Okulların belirlediği ücretler, KDV’si içinde ücretlerdir. Örneğin 30 bin liralık bir ödemenin içinde 2 bin 400 lira KDV vardı. Şimdi yeni KDV 300 TL oldu. Yani bu yıl için 30 bin lira ödeme yapan bir veli bu ücretin 2 bin 100 lirasını okuldan geri alacak. Veliler, ne kadar ücret ödemesi yaptıysalar eylül ayı içinde okullardan yüzde 7’lik ücret iadesi isteyebilirler. Peşin ödemelerde böyleyken taksitli ödemelerde ise okullar yüzde 7’lik indirimi son taksitten düşebilirler. Taksitli ödeme yapan veliler eylül ayı içerisinde okullarla görüşüp anlaşmaya varabilirler. Bunun yanı sıra ‘fatura kestim’ diyen okullar faturalarını iptal ederek eylül itibariyle yeni fatura kesecekler.”

MİLYONLARCA KİŞİYİ OLUMLU ETKİLEYECEK

İbrahim Taşel ise pandemi sürecinde velilere gelen devlet desteğinin önemine temas ederek şu açıklamaları yaptı: “Tüm yılı kapsayan bu yüzde 7’lik indirim, devletin kendine aldığı paydan feragat etmesi anlamına geliyor. Bu destekleyici adım için çok teşekkür ediyoruz. Bu indirim sadece eğitim-öğretim yaşamındaki özel okullar için değil; özel üniversiteler, kreşler, kurslar için de geçerli olduğu için milyonlarca kişiyi olumlu etkileyen bir karar. Velilerimiz peşin ödemelerde yüzde 1 oranında KDV ödeyecek ya da önceden ödediyse yüzde 7’lik KDV iadesini okullardan alabilecek. Taksitle ödeme yapanlar da aynı şekilde, yüzde 7’lik KDV indirimi ne kadar ise okullardan iade alabilecekler. Velilerimize avantaj sağlayan bu uygulamadan son derece memnunuz.”