MALİYE BAKANLIĞI'NDAN DEV ÖDENEK

Maliye Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Destekleme bütçesinde yer alan 1 milyar 548 milyon lira ödeneği serbest bıraktı.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayıyla mayıs ayı nakit programı çerçevesinde, fark ödemesi destekleri için 800 milyon lira kaynak aktarıldı. Bunun 600 milyon liralık kısmı kütlü pamuk, 148 milyon liralık kısmı yağlı ayçiçek, 30 milyon liralık kısmı soya fasulyesi, 22 milyon liralık kısmı da kanola desteklerinden oluştu. Diğer tarımsal amaçlı destekler için kullanılmak üzere aktarılan miktar 35 milyon lira olurken, bunun 20 milyon liralık kısmı sertifikalı tohum üretimi, 10 milyon liralık kısmı sertifikalı fidan kullanımı, 5 milyon liralık kısmı da sertifikalı tohum kullanım desteğinden oluştu.

Program çerçevesinde hayvancılık destekleri için ayrılan miktarın toplamı ise 713 milyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu rakam içerisinde en yüksek payı 420 milyon lira ile ıslah amaçlı küçükbaş hayvan yetiştirici birlikleri desteği aldı. Bu başlık altında sırasıyla, süt desteği için 190 milyon lira, buzağı desteği için 80 milyon lira, büyükbaş hayvan hastalıkları tazminat desteği için 17 milyon lira, biyolojik mücadele desteği için 3 milyon lira, hastalıktan ari işletme desteği için 2 milyon lira, aşı desteği için de 1 milyon liralık kaynak serbest bırakıldı.

Böylece, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Destekleme bütçesi kapsamında 1 milyar 548 milyon lira serbest bırakılmış oldu.

ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK BORCUNA İNDİRİM

DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, yaptığı açıklamada, şirket olarak çiftçi adına büyük fedakarlık yaptıklarını ve görülmemiş bir indirim sunduklarını belirtti.

Açıklamasında, "tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75 ile yüzde 85 arasında değişen oranda indirim yapılacak" ifadesini kullanan Üstün, bu indirim oranlarını hesaplarken, bölge çiftçileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı olan farklı kesimlerin görüşlerini de dikkate alarak, çok hassas davrandıklarını vurguladı.

Kaçak elektrikle tarımsal sulama yapan çiftçilerin bu uygulamadan vazgeçmeleri için çok cazip bir kampanya gerçekleştirdiklerini aktaran Üstün, kampanyaya katılan çiftçilerinden 2014 yılında başka bir ödeme alınmayacağını bildirdi.

Tarımsal Sulamada %95 Kaçak Var

DEDAŞ Sözcüsü Üstün, açıklamasında, bölgede yapılan bilinçsiz sulama neticesinde ortaya çıkan çevre felaketine de işaret ederek, şu ifadelerde bulundu:

"DEDAŞ tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerinde özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'ın yanı sıra kısmen Batman'da tarımsal sulamanın önemli kısmı cazibe sulama imkanının yetersiz olmasının da etkisi ile 'salma sulama' denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapılıyor. Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularını açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95'lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ne yazık ki büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi. Daha önce 20-30 metreden su çıkaran çiftçi, su bulmak için 400 metreyi aştı."

BORÇLAR BİR YIL ERTELENDİ

Kuraklık ve don gibi tarımsal üretime zarar veren iklim olaylarından zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine (TTK) olan tarımsal kredi borçları 1 yıl ertelendi. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumu il-ilçe hasar tespit komsiyonlarınca belirlenen üreticilerin, vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte 1 yıl içinde dolacak veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi.

Ziraat Bankası ve TTK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden veya hesap devrinden itibaren yüzde 3 faiz uygulanacak. Karar 23 Ağustos 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.