Rapor parası
Hastalık ya da iş kazası sonrası rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gerçekleştirir. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat) parası denir. Ödeme son 3 aylık brüt kazanca göre hesaplanmaktadır.

En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 65.40 lira, yatarak tedavilerde 49.05 lira. Bu parayı Bağkurlu da alır. Rapor parası rapordan 2 gün eksik ödenir. Örneğin; 30 gün rapor alan asgari ücretliye 28 gün üzerinden yatarak tedavide 1.373 lira, ayakta tedavide ise 1.831 lira tahsil edilir.

Emzirme ödeneği
SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de verilmekte. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması yeterlidir. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvurulabilir. Bu ödeme 1 Ocak itibarıyla 201 lira oldu.

Doğum izni
Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin alan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını da alabilmektedir. Asgari ücretlinin aldığı en düşük ödeme 7.325 lira.

Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Paranın yatıp yatmadığı, doğum izni biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edilebilir. Doğum parasının yanında ilk çocukta 300 lira ödeme yapılıyor.

Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor. Başvuru nikah kıyıldığı tarih sonrası 5 yıl içinde SGK ilk müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezlerinde yapılıyor.

Tedavi esnasında yol gideri
Yol ve gündelik ödemesi sigortalının kendisine ve bakmakla yükümlü bulunduğu hak sahiplerine yani anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılıyor. Bunun için kişinin tıbbi (organ nakli, kontrolü, kanser tedavisi, meslek hastalıkları, acil gibi haller) ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekmektedir.

Başvuru SGK il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor. Ödemede ‘Karayoluyla Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığında Uygulanacak Taban Ücret Tarifesi’nde yer alan ücretler dikkate alınıyor.

Cenaze ve ölüm yardımı
Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi (Bağkur, SSK) yatırılmış olması bu ödeme için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olması gerekmiyor. Bu ödemede 5 yıllık zamanaşımı var. Ödenek 1 Ocak itibarıyla 801 lira olarak uygulanıyor. Aynı şekilde memurlar için de 801 liralık cenaze ödeneği uygulanıyor. Memurlar için ayrıca en az 2.934 liralık ölüm yardımı veriliyor. 

Milletvekili iken ölen için 16 bin 651 lira, milletvekilliği bittikten sonra ölen için de 8.326 lira ölüm yardımı var. Ödemede öncelik eş ve çocukların. Yoksa, ödemeyi anne-baba ya da kardeş alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli.

Hasta ve engelliye bakana
Devlet, engelli ya da yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayan akrabaya evde bakım parası veriyor.  Memur maaşındaki artışa bağlı olarak son gelen zamla bu ödeme 1.544 lira oldu. Evde bakım parası için Aile Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvurular yapılıyor.

Emekli olamayana prim iadesi
Bazı sigortalılar yaşı doldurmasına rağmen emeklilik için gerekli primi tamamlayamıyor.

Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak geri istenebiliyor. Bunun için SGK’ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor.