Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinde tarihi zirveler için gözler yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarında olacak.

BIST 100 endeksi hafta başından bu yana yaklaşık yüzde 3 yükselerek 90.000 puanın üzerini test ederken, gözler tarihi zirve olan 93.398,33 puana çevrildi. Endeks, 22 Mayıs 2013 tarihinde hem gün içinde gördüğü en yüksek seviye rekorunu kırmış, hem de kapanış rekorunu 93.178,87 puana taşımıştı.

Analistler, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 5 değer kazanan, bir yıllık dönemde ise yatırımcısına yüzde 36 kazandıran BIST 100 endeksinde yeni rekorlar için kritik dönemecin yarınki ECB kararları olacağını ifade ediyor.

ECB'nin tahvil piyasasına ilişkin genişlemeci adımlarının boyutunun ne olacağı ve detaylarının piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağı ifade ediliyor. ECB'nin kararları yarın saat 14.45'de açıklanacak ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin basın toplantısı yapması bekleniyor.

- "22 Ocak, piyasalar için önemli bir eşik"

AA muhabirine değerlendirme yapan Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Paksoy 90.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi için 22 Ocak tarihinin önemli bir eşik olduğunu belirtiyor.

ECB'nin başta Avrupa borsaları olmak üzere piyasalar için bir çıpa olduğunu aktaran Paksoy, "Global anlamda Avrupa borsalarını düşük büyüme endişelerine karşın ayakta tutan ve hatta rekorlar getiren ana etken ECB'ye yönelik genişleme ve destekleyici adımlar atacağı beklentilerinin devam etmesi" dedi.

Paksoy, ECB'nin yarın piyasa beklentilerini karşılayacak genişlemeci bir karar alması durumunda, BIST 100 endeksinde tarihinin en yüksek seviyelerinin görülmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, teknik olarak 90.000 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu, buranın üzerinde 93.000 seviyelerinin takip edileceğini kaydediyor.

- "TL bazlı zirveden sonra gözler dolar bazlı zirveye çevrilir"

Fed'in faiz artırım sürecini ötelemesi, ECB'den beklentilerin üzerinde bir desteğin gelmesi başta olmak üzere gündemdeki konuların tamamının piyasaları destekleyecek şekilde pozitif olması durumunda BIST 100 endeksinin TL bazlı tarihi zirvesini aşacağını tahmin eden Paksoy, bu durumda gözlerin, bugün 38.800 seviyelerinde olan dolar bazlı endeksin zirvesi konumundaki 51.000 seviyesine çevrileceğine dikkati çekiyor.

Paksoy, yurtiçindeki dinamiklere bakıldığında TCMB'nin faiz indirimine karşın dolar/TL'nin 2,35'in üzerinde kalıcı olmamasının borsadaki yükseliş isteğini güçlendirdiğini dile getirerek, "Bunda ECB'nin kuvvetli adım atacağı beklentisinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Fed'in faiz artırımı ile ilgili 'sabırlı olunacak' ifadesini kullanmasıyla masaya geç gelebileceğine ilişkin beklentilerin artması, yurtiçinde enflasyonun ve cari açığın düşüşe geçmesi ve genel seçimler öncesinde siyasi istikrar tarafında kırılma olmaması piyasaları pozitif etkiliyor" dedi.

ECB'nin piyasa beklentilerini karşılayamaması durumunda global anlamda satışa sebebiyet verebileceğini belirten Paksoy, bunun da BIST 100 endeksinin düşüşe geçmesine neden olacağını, bu durumda satışların teknik olarak 87.000-88.000 bandında konsolide olup olmayacağını belirtti.

Endeksin yükselişi için dolar/TL'nin seyrinin de önemli olduğuna dikkati çeken Paksoy, "2,35-2,36 önemli eşik. Burası yukarı yönlü kırılırsa yeni zirveler gündeme gelebilir ve bu da borsada satış baskılarının artmasına neden olabilir"

- "Düşen petrol fiyatları ve ECB desteklerse rekor gelir"

Şeker Yatırım Teknik Analisti Fatih Tomakin ise Borsa İstanbul'un, düşen petrol fiyatları ve faizlerden aldığı destekle son bir ayda başlattığı yükseliş trendini TCMB'nin faiz indirimi ve ECB'den gelecek parasal teşvik beklentileriyle devam ettirdiğini belirtti.

BIST 100 endeksinin TCMB'den 50 baz puanlık faiz indirimi gelmesiyle 90.000 seviyesini test ettiğini hatırlatan Tomakin, ECB'den beklenen parasal genişlemenin endeksteki pozitif trendin devam etmesini sağladığını, teknik olarak kısa vadede 87.000 seviyesi üzerinde kalınması durumunda yükseliş isteğinin süreceğini tahmin ediyor.

Tomakin, ECB'den gelecek güçlü bir parasal genişleme hamlesiyle BIST 100 endeksinin 2013 yılında gördüğü tarihi zirve olan 93.400 seviyelerine doğru yükselişini devam ettirmesinin beklenebileceğine belirterek, "ECB'nin teşvik açıklamaları beklentileri karşılayamaz ise kar satışlarıyla 87.000 ve bu seviyenin de aşağı kırılması durumunda ise 85.000 puana doğru gerileme gerçekleşebilir" dedi.

Kısa vadede BIST 100 endeksinin 87.000 seviyesi altına gelmedikçe yükseliş trendinin devam ederek 92.500-93.500 bandının test edebileceğini belirten Tomakin, şöyle devam etti:

"Pozitif seyrin devamı için düşük petrol fiyatları ve faizlerdeki gerileme iki önemli katalizör olmaya devam edecek. Gösterge tahvil yüzde 7,90, brent petrol 55 dolar seviyesi üzerine çıkmadıkça gelebilecek satışların düzeltme olarak görülebileceğini ve ana trendin yükseliş yönünde olacağını düşünüyoruz."