Bayern Münih'in 'akıllı stadı' ilham veriyor
Teknoloji hayatın her alanında bir dizi yeniliğe kapı aralarken, tribünlerini ve kasalarını doldurmak isteyen futbol kulüpleri de stadyumlarını yeni teknolojilerle donatmaya çalışıyor.

BARSELONA - GÖKSEL YILDIRIM 

Bilgi teknolojilerini dijital ortamda modernize etmeye çalışan Almanya Birinci Futbol Ligi takımlarından Bayern Münih, bir süre önce bu çaba doğrultusunda stadyumdaki akışı optimize etmek amacıyla "bağlı stadyum" konseptini hayata geçirdi.

Bu kapsamda, dünyanın lider yazılım firması SAP’ın Bayern Münih kulübü ile yaptığı iş birliğinden, taraftarların stadyumdaki maç izleme deneyimini neredeyse kusursuz hale getirecek bir dizi çözüm önerisi çıktı.

SAP’ın çözümü, Bayern Münih takımının stadı Allianz Arena içindeki operasyonun yönetildiği ve taraftarların kullandığı iki uygulamaya dayanıyor. Böylece stadyum ve çevresindeki çeşitli sistemlerin ürettiği veriler, teknolojinin sunduğu olanaklarla bir araya getirilip değerlendiriliyor ve bu doğrultuda çeşitli önlemler alınıyor, uygulamalar hayata geçiriliyor.

Buna göre, her şey Allianz Arena’da maçtan 2 gün önceki durum değerlendirmesiyle başlıyor. Bu süreçte, oyun alanını çevreleyen reklam panolarının üzerindeki sensörlerle nem ve sıcaklık değerleri kaydediliyor. Zeminle ilgili yapılacak işlemler bu verilere göre gerçekleştiriliyor.

Maç günü ise mobil uygulamalar ve kullanılan araçlardaki sensörler yardımıyla kaç taraftarın hangi ulaşım aracıyla stadyuma geldiği takip ediliyor. Trafik durumu da dikkate alınarak taraftarların maça yetişip yetişemeyecekleri kendilerine bildiriliyor. Maça yetişememe ihtimali olan taraftarlara alternatif güzergahlar öneriliyor.

Stadyumun herhangi bir bölgesinde oluşan taraftar yoğunluğu da anında tespit edilerek gerekli önlemler hızla alınıyor. Giriş kapılarından birinde ciddi yoğunluk olması halinde merkeze bildiriliyor. Uygun olan kapılardan personel aktarımıyla yoğunluğun olduğu bölgeye müdehalede bulunuluyor. Böylece kapıda oluşan yığılma hızla azaltılıyor.

"Taraftarlarım üşümesin"

Maç sonunda hava koşullarındaki değişim bile gözden kaçırılmıyor. Örneğin, maçın ardından havanın soğuk olduğu dikkate alınarak taraftarlara soğuktan korunmak amacıyla store mağazalardan alabilecekleri, atkı, eldiven, kazak, mont gibi ürünler öneriliyor.

Uygulamanın maç günü yaklaşık 100 bin kişi tarafından kullanıldığı belirtiliyor.