Yargı ve ekonomide yapılacak reformlar için iş dünyası başta olmak üzere çeşitli kesimlerin görüşlerini dinleyen iktidar, hazırlıklara da başladı. Pandeminin devam etmesi ve yeni kısıtlamaların da devreye girmesi nedeniyle öncelikli belli kesimleri rahatlatmaya dönük ne yapılabileceği masaya yatırıldı. Tam da bu kapsamda alınan bilgiler ışığında önceliğin vatandaşın kredi ve SGK borçlarına verileceği belirtildi. Özellikle esnafa nefes aldıracak farklı adımlar değerlendiriyor.

KREDİ BORÇLARI GÜNDEME ALINDI

Bu kapsamda, iş dünyası, esnaf ve küçük işletmelerin sıkıntılarını hafifletmek için SGK prim, vergi borçları gibi konularda (yeniden yapılandırma taksitleri dahil) ödemelerin ertelenmesi üzerinde duruluyor. Kredi borçlarının ödemesinin ertelenmesi gibi işletmeleri rahatlatacak bazı formüller üzerinde çalışmalar yapılıyor.

ÇİFTÇİ BORÇLARI DA DEĞERLENDİRİYOR

Yapılandırma kapsamında yer almayan 5 milyar liralık çifti borçları da masada. Hukuk reformu çerçevesinde ise özellikle mahkemelerin işleyişi, hakim kararları, ticaret hukukundan kaynaklanan sıkıntıların aşılmasına dönük düzenlemeler yer alması bekleniyor.

Bilindiği gibi Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında ekonomi ve yargıda reform müjdesi verdi ve "Ekonomide istikrar, büyüme ve istihdam odaklı yeni bir seferberlik başlatıyoruz" dedi.

YAPILANDIRMA YAPILIYOR

Diğer taraftan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında son başvuru tarihinin Aralık ayının son günü olduğunu ve ilk taksit son ödeme süresinin ise Mart başı olacağını açıkladı. Bakan Selçuk, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında' yazılı bir basın açıklaması geldi.

BORÇLARI YAPILANDIRIRKEN ÖNEMLİ; TARİHİ KAÇIRMAYIN

Selçuk açıklama ve uyarılarında sigorta primlerinin, genel sağlık sigortası priminin, işsizlik sigortası priminin, idari para cezalarının, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacaklarının, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacakların ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakların yapılandırma kapsamında olduğunu anımsattı. Bakan Selçuk, yeniden yapılandırma kapsamında SGK'ya ilişkin prim borçları için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020, ilk taksit son ödeme süresinin ise 1 Mart 2021 olacağını bildirdi.

FAİZLER SİLİNİYOR

Yapılandırma düzenlemesinin vatandaşlara önemli avantajlar sağlayacağına işaret eden Bakan Selçuk, yapılandırma kapsamında borçların faizlerinin silineceğini ve faiz yerine borçların, Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelleneceği ifadelerini kullandı.

BORÇLAR DONACAK

Bakan Zümrüt Selçuk, Bağ-Kur sigortalılarının 31 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetlerini yapılandırma kapsamında ödememeleri halinde, söz konusu sürelerin dondurularak, prim borçlarının silineceğini belirtti. Selçuk, ayrıca Bağ-Kur sigortalılarının talep etmeleri halinde daha önceki düzenlemelerle dondurulmuş hizmet sürelerine ait primlerini Yİ-ÜFE ile güncellenmiş rakam üzerinden Mart ayının ilk gününe kadar ödeyerek, hizmetlerini canlandırma imkanı bulunduğunu anlattı.

BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Diğer yandan Selçuk, işverenlerin başvurularını e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden yapabilecekleri gibi, elden ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine de yapabileceklerinikaydetti. Başta Bağ-Kur sigortalıları olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların yapılandırma müracaatlarını e-devlet üzerinden alabileceklerini kaydeden Selçuk, bu ve primini kendi ödeyen diğer sigortalıların sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla yapılandırma başvurusunda bulunmalarının da yeterli olacağını ifade etti. Selçuk, ayrıca genel sağlık sigortası borçları için ise başvuru şartı aranmayacağını, tüm borçların otomatik olarak SGK tarafından yapılandırılacağını belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?

Erdoğan'ın  açıklamaları şu ifadeler kullanılmıştı: "Ekonomide dünyanın ve ülkenin içinden geçtiği süreci dikkate alan yeni bir yaklaşımı hayata geçireceğiz. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız yanında ilgili tüm kesimlerle yakın diyalog ve iş birliği halinde ülkemizde ekonomide ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz. Ekonomisi güçlü olmayan bir ülkenin diğer alanlardaki kazanımlarını koruyamayacağının bilinciyle yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz. Amacımızın dünyanın siyasi ve ekonomik bakımdan tarihi bir değişim sürecinden geçtiği şu dönemde ülkemizi hedeflerimiz doğrultusunda geliştirmek ve kalkındırmak olduğunun altını tekraren çiziyorum"