AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 30.  Finansal İstikrar Raporu'ndan derlediği bilgilere ışığında, 2005 yılından Mart 2020'ye kadar yaklaşık 350 bin kişi kısa çalışma ödeneği aldı.

Bu kişilerin yaklaşık yüzde 35'i bu ödenekten küresel finansal krizin  iş gücü piyasalarını etkilediği 2009'da, yaklaşık yüzde 56'sı da Ağustos 2018  sonrası yaşanan dengelenme sürecinde faydalandı.

İçinde bulunulan dönemde, 27 Nisan 2020 itibarıyla koronavirüs kaynaklı  gerekçelerle kısa çalışma ödeneği için 3 milyondn fazla başvuru yapıldı. Bu başvuruların 2 milyon 591 bin kişi için kısa çalışma ödeneğinin yapılması kararlaştırıldı. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira seviyesinde kaydedildi.

TOPLAM FON GELİRİ GEÇEN YIL 40,4 MİLYAR TÜRK LİRASI

İşsizlik Sigortası Fonu'nun, geçen yıl toplam geliri 40,4 milyar lira,  toplam gideri 36,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşirken, fonda toplam 3,9 milyar  lira artış yaşandı.

Bu yılın ilk 3 ayına ait gelir ve gider istatistikleri değerlendirildiğinde, kalemler bazındaki dağılımın önceki yıllara nazaran  farklılık yaşamadığı kaydedildi. Mart ayından itibaren salgının iç piyasayı etkilemesinin ardından ikinci yarıda kısa çalışma ödeneğinin Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında devreye alınması sonucu gelecek dönemde bu kalemde bir kırılma gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Nitekim nisan ayında bu ödenekten faydalanan kişi sayısında ciddi bir artış belirlendi.