AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Trakya Üniversitesi arasında, Türkiye'de yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla ortaokul öğrencilerine yönelik seçmeli "yaşayan diller ve lehçeler" dersi kapsamında Arnavutça ve Boşnakça okutulması için 21 Ekim 2016'da iş birliği protokolü imzalanmıştı.
Bu kapsamda, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için Arnavutça ve Boşnakça müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayı ile 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokullarda seçmeli olarak uygulanmak üzere kabul edildi.

Yaşayan diller ve lehçeler dersi kapsamında Arnavutça ve Boşnakça ders kitapları ve öğretim materyallerinin hazırlık çalışmalarına yönelik geçen ay MEB ile Trakya Üniversitesi Rektörlüğü arasında hibe sözleşmesi imzalandı.

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan Arnavutça ders kitapları ve öğretim materyalleri tamamlandı ve Bakanlığın onayından geçti.

Kitaplar 8'inci sınıf öğrencilerine dağıtıldı
Arnavutça dersi, 2017-2018 eğitim öğretim yılında İzmir Kemalpaşa Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu'nda iki 8'inci sınıfta toplam 44 öğrenci tarafından tercih edildi. Arnavutçanın ders kitapları ile öğretim materyalleri, bu öğrencilere ücretsiz dağıtıldı.

İki gruba ayrılan öğrencilere, haftada ikişer saat Türk öğretmen tarafından Arnavutça dersi veriliyor. Arnavutça dersleri, ayrıca hafta sonu takviye kurslarıyla destekleniyor.

Kemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Turgutlu Arnavut Kültür Derneği arasında Arnavutça kursunun açılmasına yönelik de bu ay protokol imzalandı. Bu kapsamda, halk eğitim merkezi kanalıyla bu dersin hafta sonu destekleme kursları, Arnavutluk'ta doğan bir öğretmen tarafından veriliyor.

Boşnakça dersi ise 2017-2018 eğitim öğretim yılında, İzmir Kemalpaşa Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu'nda toplam 94 öğrenci, İstanbul'daki Kılıçaslan Ortaokulu'nda ise 62 öğrenci tarafından seçildi. Baskı işlemleri süren bu dersin kitapları da en kısa sürede öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz sunulacak.

MEB ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereği, Boşnakça dersinin öğretim materyallerini hazırlama çalışmaları ise sürüyor.