Ara tatil konusu tartışılmaya devam ediyor. İlk ve ortaöğretim öğrenciler 21 Eylül'den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başladı. 2 Kasım'da da ortaokul 5 ile lise 9. sınıflarla birlikte yüz yüze eğitime başlayacak. 6, 7, 10 ve 11. sınıflar ise eğitimlerine Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile EBA TV üzerinden takip edecek. Yüz yüze eğitimde bir ay geçmesine rağmen belirsiz olan konular var, ara tatil bu konuların ilk sırasında yer alıyor. MEB tarafından temmuzda ayında yayınlanan eğitim takviminde ara tatilin 13 Kasım'da başlayacağı 23 Kasım'da da yüz yüze eğitimin tekrar başlayacağı belirtiliyor. Eğitim takviminin sıkışması ara tatil konusu gündeme taşıyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan ara tatilde eğitim yapılıp yapılmayacağı ile ilgili şu anda bir çalışma yapılmadığı ve olursa bunu paylaşacaklarını söyledi. Peki, ara tatil ne zaman olacak? İşte ara tatil hakkında merak konusu olan soruların cevabı...

İLK ARA TATİL NE ZAMAN?

MEB’in yayınladığı eğitim takvimine göre 13 Kasım’da ara tatil başlayacak.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin cihaz ihtiyacının karşılanması için ilk etapta destek kampanyalarıyla temin edilen 60 bin tablet bilgisayarın öncelikli ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırıldığını açıklarken, ara tatil konusuna da netlik kazandırıldı.

Basın mensuplarının bu yıl ara tatilde ders yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soru üzerine ise Selçuk “İlk önce olağan durum dikkate alırız. Sonrasında senaryoya bağlı olarak ara tatillerin eğitim içinde kullanılıp kullanılmayacağı ya da hafta sonlarında eğitim olup olmayacağı konusunda ucu açık bir senaryodan bahsetmiştik. Biz bugünlerde de önümüzdeki haftalarda da bu seyre bakıp nasıl gittiğini, bilimsel verileri dikkate alarak ara tatilde eğitim yapılıp yapılmayacağını konusunda net bilgileri paylaşacağız. Şu haliyle bir çalışmamız şuanda yok” şeklinde konuştu.

OKULLARDA ARA TATİL OLACAK MI?

Milliyet Gazetesi’nden Aysel Bozan Yılmaz'ın haberinde ara tatilin yapılmayacağına dair duyumlar ön planda yer alıyor. Aysel Bozan Yılmaz'ın haberinde verilen detaylar şu şekilde:

Normal şartlarda kasımın ilk iki haftası, bir yazılı sınav yapılıyordu. Bu yıl nasıl bir sınav sistemi olacak? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir açıklamasında, sınavların yüz yüze olacağını belirtmişti. Fakat sınavların ne zaman yapılacağına dair, bir açıklama yok.

Ara tatile kadar sınavlar yapılacaksa geriye kalan 3 hafta yetecek mi? Yönetmeliğe göre bir dönemde her dersten en az iki yazılı sınav yapılması gerekiyor. Yine bir sınıfta, bir günde yapılacak sınav sayısının ikiyi geçmemesi esas, zorunlu hallerde bir sınav daha yapılabiliyor. Bu durumda derslikler, tüm öğrencilerin sınav olmaları için yeterli olacak mı? Ayrıca ders saatlerinin azaltılmasından dolayı, konuların çoğu yüzeysel geçiyor, öğrencilerin bilgi eksiği çok. Yazılılarda öğretmenler soru hazırlarken nasıl bir yol izleyecekler? Bunlar netlik kazanmayı bekliyor.