Yemen'de Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı  Abdurabbu Mansur Hadi arasında, Anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış  ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında  yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi konularında anlaşma sağlandı.

    Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre;  Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Barış ve Ulusal Ortaklık  Anlaşması'nı imzalayan siyasi oluşum temsilcilerine, devlet kurumlarına katılımın  sağlanması için bir uygulama mekanizmasının oluşturulması çağrısında bulunuldu.

    Husi Ensarullah Hareketi, Güney Hareketi ve devlet "kurumlarına  katılımdan mahrum" diğer siyasi oluşumların, ulusal uzlaşı sözleşmesi uyarınca,  adil dağılım gereği devlet kurumlarında tayin hakkı bulunduğu belirtilen  açıklamada, en fazla bir hafta içinde ekleme ya da çıkarma yapmak suretiyle  anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi ve Şura Meclisi üye sayısının  artırılması için hazır olunduğu Husilerin de Cumhurbaşkanı Ofis Müdürü Ahmed Avad  bin Mübarek'i serbest bırakma teminatı verdiği ifade edildi.

    Husilerin ayrıca Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutuna  bakan tüm bölgelerden, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve başkentte kontrol noktaları  kurulan yerlerden çekilme sözü verdiği aktarılan açıklamada, hükümetin ve devlet  kurumlarının görevlerini yeniden ifa etmeye başlaması, memurların ve özel sektör  çalışanlarının işbaşı yapması, okul ve üniversitelerin açılması yoluyla başkent  Sana'daki durumun normale dönmesi konularına değinildi.

    Ensarullah Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi, dünkü konuşmasında,  ülkedeki krizin sonlanması için "ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararları  denetleyen ulusal komisyonun düzenlenmesi, anayasa taslağında ivedilikle  değişikliğe gidilmesi ve hazırlanan taslağın komisyona sunulması, Barış ve Ulusal  Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ile en kısa sürede güvenlik  alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi" şartlarını sıralamıştı.

    Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı  Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta  kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husiler'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin  Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. Bu gelişmelerin  ardından dün, Husiler'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiği iddia edilmişti.