İran'ın batısında yer alan Kürdistan eyaletine bağlı Sakız ilçesinde 74 mahkum koronavirüs endişesiyle cezaevinden kaçtı.

İranlı yetkililer, "Şu ana kadar 65 mahkumdan bir kısmı polis ve istihbarat birimleri tarafından yakalandı, bir kısmı da teslim oldu. Firarda yalnızca dokuz mahkum kaldı ve onların yakalanması için de çalışmalar sürdürülüyor. Firarı organize edenlerden bir mahkuma daha önce verilen idam hükmü de yakalanmasının ardından icra edildi" şeklinde konuştu.

İdam edilen Mustafa Selimi adlı suçlu, 2004'te silahlı soygun ve iki polis memurunu öldürmek suçlamalarıyla yargılanmıştı.

Tahran yönetimi, sosyal medyada çıkan Selimi'nin rejim karşıtı olduğu için mahkum edildiği yönündeki haberleri yalanladı.

IKBY gelişmelerden habersiz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise, Mustafa Selimi'nin önce kendilerine sığındığı ve peşinden İran'a iade edildiği yönündeki gelişmelerden bilgileri olmadığını ifade etti.

IKBY, olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Sakız ilçesinde yer alan hapishanedeki firar, 27 Mart'taki isyanın ardından yaşanmıştı.

Bugüne kadar 4 bin 357 yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) hastasının hayatını kaybettiği İran'da salgının önüne geçmek için 85 bin mahkum, geçici olarak tahliye edildi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise 19 Mart'ta 10 bin mahkumu affettiğini duyurmuştu.