Kırım’daki son gelişmeler üzerine açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’ne aykırı hareket ettiğini belirterek, bu ülkeden Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermesini istedi. 
Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini söyleyen Rasmussen, “Ukrayna halkının kendi geleceğini, dışarıdan müdahale olmaksızın, belirleme hakkına sahiptir.” ifadelerini kullandı. Tüm halkın demokratik haklarının sürdürülmesi ihtiyacına ve azınlık haklarının korunmasının gerekliliğine vurgu yapan Rasmussen, “Tüm taraflardan acilen bu tehlikeli durumdan uzaklaşmak için her türlü çabayı göstermeyi sürdürmelerini ısrarla talep ediyoruz.” dedi.

"FRANSA, ARABULUCULUĞA HAZIR"

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Ukrayna'daki gelişmelerden endişe duyduklarını, ülkede tansiyonun düşmesine yönelik adımlar atmaya başladıklarını belirtti. Rusya'nın bölgeye asker göndermesini kınadıklarını vurgulayan Fabius, "Fransa arabuluculuğa hazır" dedi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulunan Fabius, Rusya'nın tavrını sürdürmesi durumunda bedelinin ağır olacağını dile getirdi. 

"RUSYA EGEMENLİK İHLALİNDEN KAÇINMALI"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna'da gerginliğin arttığı tehlikeli bir yolda bulunulduğunu ancak geri dönüşün mümkün olduğunu belirtti.

Rusya'nın, Karadeniz filosunun kira sözleşmesi dışında askerini Ukrayna'nın egemen olduğu bölgede görevlendirme hakkı bulunmadığını vurgulayan Steinmeier, açıklamasında, ''Rusya'ya ısrarlı bir şekilde Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesinden kaçınması yönünde çağrıda bulunuyoruz'' ifadelerine yer verdi.

“ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLDİ” 

Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir, Federal Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt ile Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partinin birinci sıradaki adayı Rebecca Harms'ın ortak yazılı açıklamasında ise Rusya'nın Ukrayna'ya askeri göndermesinin uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtildi.

Federal Meclis'in, Kırım'daki gelişmeler sebebiyle özel oturum yapmaya davet edildiği açıklamada, ''Kırım'daki durumun tırmanması, Avrupa ve uluslararası toplumun açık ve net reaksiyon göstermesini gerektiriyor'' ifadesi kullanıldı. Sol Parti eşbaşkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger ile Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi'nin ortak açıklamasında da Ukrayna'nın bölünmesinin engellenmesi gerektiği vurgulandı.