Türkiye’nin, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması önerisine, ABD ve NATO’dan henüz olumlu bir cevap gelmedi. Türkiye’de temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tampon bölge oluşumu ile ilgili konunun basit bir şekilde çözülebileceğini düşünmediğini ifade etti.

Bu bölgede alınacak kararlarla ilgili Güvenlik Konseyi’ni adres gösteren Lukaşeviç, “Irak’ta bunun nasıl olduğunu hatırlıyoruz. Libya’da nasıl olduğunu hatırlıyoruz. Bunun sonucu ne oldu? Burada tek başına ülkelerin ya da koalisyonların tampon bölge oluşturulması yönünde karar alması meşru değil…” uyarısında bulundu.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’de yasal olmayan yöntemlerle IŞİD terör örgütüne karşı mücadele ettiklerini kaydeden Lukaşeviç, “Koalisyona katılanlar terörle mücadele kisvesi altında farklı hedefleri var. Bu güçlere göre hedefledikleri amaçlar başka türlü gerçekleşmiyor. Bu çok tehlikeli bir gelişme…” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada, terörle mücadele kisvesi altında Suriye’de rejim değişikliği planlamanın kabul edilemez olduğunu ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suriye rejimini devirmek şartı ile kara harekatına katılabilecekleri yönündeki açıklamalarına cevap veren Lavrov, “Rejim değişikliği yapmak için terör karşıtı sloganların kullanılması kabul edilemez. Ümit ediyorum kimse bunu konuşmuyordur.” eleştirisi getirmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ilk açıklamaları ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Son dönemde ittifak yapısında oluşan yaklaşımın yeniden inşasının zor olacağını ve Rusya ile diyalogun kurulmasının sıkıntılarına değinen Lukaşeviç, “Biz Sayın Stoltenberg’in bir şeyler yapmasını ümit ederiz. Maalesef, şu an bu yönde bir işaret alamıyoruz. Biz NATO ortaklarımızla diyalog için kapıları açık tutuyoruz.” ifadelerini kullandı.