Rus hükümetine yakın kaynakların açıklamalara göre, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı temsilcileri, misyon kadrosunun bir parçası olmaksızın, yurtdışındaki Rus ticaret misyonlarının bir parçası olarak görevlerini yerine getirecekler. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın 1 Ekim 2021'den itibaren 52 ülkede temsilcileri olacak. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan bu yöndeki kararname, bakanlığın resmi yasal internet sitesinde yayınlandı. Putin'in kararnamesinde aynen şunlar yazıyor:

"Rusya Federasyonu'nun dış ekonomik alanda çıkarlarını sağlamak için, 1 Ekim 2021'den başlayarak, Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın 52 yabancı ülkede temsilcilerinin bulunmasına izin verilmesini emrediyorum. Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile mutabakata varılarak belirlenir."

Belgeye göre, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı temsilcileri, yurtdışındaki Rus ticaret misyonlarının bir parçası olarak, misyon kadrosunun bir parçası olmadan görevlerini yerine getirecekler.

Ekonomik sömürü düzeni
Dünya'nın bir çok noktasında ülkeleri ekonomik olarak yıpratıp kendine muhtaç hale getiren ABD'den sonra Rusya'nın da bu istikamette politika yürüteceği ve bu manada ABD'ye rakip olacağı düşünülüyor.