Cumhurbaşkanı’nın yerinin Kiev olması gerektiğini savunan Petro Poroşenko, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı ve BM Güvenlik Konseyi’nden krizle ilgili çözüm üretmesini istedi. AB’ye de çağrı yapacağını ifade eden Poroşenko, “Türkiye’de 7 tane ikili görüşme planlanmasına rağmen ziyareti iptal etmek zorunda kaldım.” bilgisini verdi.

Rusya, Ukrayna sınır bölgesi Gukovo ve Donetsk’de görev yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonu, Ukrayna basınında yer alan iddiaların doğru olmadığını, Rusya’dan Ukrayna’ya herhangi bir askeri konvoyun geçiş yapmadığını açıkladı.

AGİT Bölge misyonu Başkanı Paul Picard, “Ukrayna basınında çok sayıda Rus askeri varlığının sınırdan geçtiği iddia edildi. Ancak AGİT gözlemcileri bunu doğrulamıyor. Bölgede tek silah sınır güvenlik güçlerinde var. Bu da onların kendi işlerinin bir parçası…” değerlendirmesinde bulundu. Sınır bölgesinde askeri helikopterlerin güvenlik uçuşu yaptıklarını teyit etti.

Ukrayna ve Rusya arasında sınır ihlalleri sıklıkla yaşanıyor. Özellikle işaretlerin olmadığı alanlarda sınırı ihlal eden 10 Rus asker Ukrayna tarafından iki gün önce yakalanmıştı. Rusya olayı doğrularken, askerlerin kazara sınırı geçtiğini savundu. Rusya’dan bir kısım gönüllü birliklerin doğu Ukrayna’da milis güçlere katıldığı ve Kiev’e karşı savaştığı iddia ediliyor.

SON 24 SAATTE 11 SİVİL ÖLDÜ

Donetsk bölgesinde sıcak çatışmalar ise sürüyor. Son 24 saat içinde 11 sivilin yaşamını yitirdiği ve 22 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, BM Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı ve Rusya’nın doğu Ukrayna’daki adımlarına müdahalede bulunmasını istedi. Rusya’nın Ukrayna’da askeri varlığını artırdığını savunan Yatsenyuk, Ukrayna topraklarından Rus ordusu çıkıncaya kadar Rusya’nı tüm mal varlıklarının dondurulmasını talep etti. Ukrayna Başbakanına göre bugüne kadar uygulanan yaptırımlar sonuç almaktan uzak.