Kremlin’den yapılan açıklamada Putin, Çin ziyaretinde meslektaşı Xi Jinping’le bir araya gelecek. Enerji işbirliği, uluslar arası sorunlar, ikili ekonomik ve ticari ilişkiler masaya yatırılacak.

Rus lider 21 Mayıs’ta Şanghay’da yapılacak 4’üncü Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’na (CICA) katılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de zirve için Şanghay’da olacak.

Kremlin’den yapılan açıklamada ikili görüşme sonrası enerji, ticaret ve insani alanlarda anlaşmaların imzalanacağı belirtildi. Görüşmede uluslar arası alanda Rusya ve Çin ortaklığının perspektifi de masaya yatırılacak.

ÇİN’LE 30 YILLIK DOĞALGAZ ANLAŞMASI

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoli Yanovski, Çin’le doğalgaz satışı ile ilgili anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Gazprom Başkanı Aleksey Miller de Mayıs ayında Çin’le yıllık 38 milyar metreküp 30 yılı kapsayan dev satış anlaşmanın imzalanacağını açıklamıştı.

Gazprom ve Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında taslak anlaşma daha önce imzalanmıştı. Ancak fiyat konusunda uzlaşı sağlanamadı. Çin, Rusya’dan doğalgaz alım miktarını önümüzdeki yıllarda 60 milyar metreküpe kadar çıkarmak istiyor. Ukrayna krizi nedeni ile Avrupa’ya doğalgaz akışında sorun gören Moskova, Çin ve Uzakdoğu ülkelerine açılarak pazarı çeşitlendiriyor.