Kırgızistan'da, ramazan coşkusu ve heyecanı ülkenin her tarafında hissediliyor.

Müslümanlar, haziran ayının sıcak günlerinde cami ve çevresinde ibadet, sohbet, alışveriş, istirahat ve kitap okuyarak vaktini geçiriyor.

Din adamları cami içinde gençlere nasihatlarda bulunuyor, velileri ile camiye gelen çocuklar avluda oyunlar oynuyor.

Cami çevresinde kaldırımlarda sokak satıcılarının kurdukları tezgahlarda dini eserler, takke, tespih, çeşitli kokular ve seccadeler satılıyor.

İftara saatler kala, aşçı ve yardımcıları telaş içindeyken gençler sofraları kurmaya çalışıyor. Her gün çeşitli mekanlarda iftarlar veriyor.

Ramazan ayındaki iftar coşkusunu ilk kez 2016 yılında cami dışına taşıyarak, açık havada toplu iftar veren "Umma" dergisinin yöneticisi Eliana Satarova, bu yıl da iftar çadırı kurdu.

Satarova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda hayırseverlerin katkısıyla ihtiyaç sahiplerine yemek vermek için iftar çadırını kurduklarını söyledi.

Farklı halklar ve dinlerin mensupları arasında barış ve birliği güçlendirmek için gayret gösterdiklerini belirten Satarova, ramazan ayının 15’inci gününden itibaren başkentin ana meydanı yakınlarında kurulan iftar çadırında ramazan sonuna kadar 3 bin kişiye iftar vermeyi planladıklarını kaydetti.

Kırgızistan’ın genelindeki büyük camilerde iftar sofraları kurulurken, Bişkek Merkez Camisi'nde her gün yaklaşık bin 200 kişiye iftar veriliyor.

Ramazanda, çocuklar vaktini camide geçiriyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar ve yetişkinler için cami ve medreselerde din eğitimi verilmeye başlandı.

İmam Özkön Kalendarov, cami ve medreselerde ramazan boyunca yoğun bir eğitim verdiklerini belirterek, "Kur'an-ı Kerim eğitimi dışında edep, ahlak, namaz, dua ve zikir öğrettiklerini anlattı.

Çocuklarını camiye eğitim için getiren baba İsrafil Sultıgov, ileri yaşarda çocukların ayakta sağlam bir şekilde durması için çocuk yaştayken din eğitimleri ile bizzat ilgilendiğini söyledi.

Zülpukar Toktosunov adlı genç, dostlarıyla birlikte akşam namazını keçe çadır içinde eda ettiklerini aktararak, “Çadırda namazımı kılarken aklıma atalarım geliyor. Çünkü atalarımız bu çadırlarda büyüdü, yaşadı ve ibadetlerini yerine getirdi." ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’ın genelinde camilerde teravih namazları müftülük tarafından görevlendirilen en seçkin hafızlar tarafından hatimle kıldırılıyor.