İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Ruhani, Sağlık Bakanı Said Nemeki'yle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Kovid-19 ile ilgili bazı talimatlar verdi.

Geçen haftalarda koronavirüsle mücadelede sağlık kurallarına uyulmasıyla bu hastalığın kontrol altına alınmasında başarılı sonuç elde ettiklerini açıklayan Ruhani, Kovid-19'un etkisiz kılınmasının sağlık kurallarına ve talimatlara uymakla mümkün olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Nemeki, görüşmede seferlerin son günlerde arttığını ve yolculuğun yapıldığı şehirlerde vaka sayısının yükselmesinden endişe duyduğunu açıkladı.

Bunun üzerine esnaf ve halktan sağlık yetkililerinin Kovid-19'un yeniden tırmanmasıyla ilgili uyarılarını dikkate almalarını, bilinçli sosyal mesafe kurallarına uymalarını söyleyen Ruhani, "Uyarıların dikkate alınmadığı ve Kovid-19 hastalığının yeniden yükseldiği yerlerde yetkililer yeniden kısıtlamalara gitmek zorunda kalacaktır. Bu durum halkın normal yaşamı üzerinde sorunlara yol açacak ciddi ekonomik zararlara neden olacak. Halkımız bunu bilmelidir" dedi.

Koronavirüsle mücadele merkezleri ve devlet televizyonunun halkı Kovid-19'un yeniden tırmanmasıyla ilgili bilgilendirmesini isteyen Ruhani, "Halkımız zaruri olmayan seyahatlerden kaçınmalıdır. Zorunlu olan işler için yolculuk yapsınlar." şeklinde konuştu.

Ruhani, yetkililerin ciddi çalışmaları ve halkımızın da yardımlarıyla Kovid-19'u kontrol etme noktasında başarılı bir seviyeye ulaştıklarını belirterek, "Bu büyük kazanımların ihmaller neticesinde elden gitmesi kabul edilebilir değildir" dedi.

İran'da mayıs ayında 800'e kadar düşen Kovid-19 vaka sayısı bugün 3 bin 134 olarak kayıtlara geçti. Yetkililer halka sürekli olarak kurallara uymaları talebinde bulunuyor ve kısıtlamaların yeniden devreye girebileceğini belirtiyor.