Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, koronavirüsü salgınından etkilenen yaklaşık 80 ülkenin kredi destek talep ettiğini açıkladı. IMF’ye üye olan ülke sayısı 189.

Salgının insani maliyetinin ölçülemez durumda olduğunu ve tüm ülkelerin insanları korumak ve ekonomik hasarı azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Georgieva, G20 maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarına “şimdi dayanışma zamanı” sözleriyle seslendi.

1 TRİLYON DOLARLIK KREDİ PAKETİ

Dünya üzerinde 2020’de en az 2008 krizi kadar büyük bir resesyon (ekonomik küçülme) tahmininde bulunan IMF Başkanı Georgieva, 2021 yılının toparlanma yılı olmasını umut ettiğini söyledi.

1 trilyon dolarlık tüm kredi kapasitelerini kullanmaya hazır olduğunu ifade eden IMF Başkanı, ülkelerin sağlık sistemini güçlendirmelerini ve virüsün yayılmasını durdurmaya öncelik vermesi uyarısında bulunarak “Virüsün yayılması ne kadar hızlı durursa, toparlanma da o kadar hızlı ve güçlü olacak”şeklinde  ifade etti.

Başvuruda bulunan ülkelerin adını açıklamayan İMF, ancak daha önce Venezuela’nın talebinin reddetmişti. 

IMF’den yardım talebini resmen açıklayan İran’a ise verilen yanıt belli değil. 

83 MİLYAR DOLAR SICAK PARA ÇIKIŞI YAŞANDI

Gelişmiş ülkelerin krizle daha iyi mücadele ettiklerini belirten IMF Başkanı, salgının başından itibaren ülke piyasalarından 83 milyar dolarlık para çıkışı olduğunu belirtti. 

IMF Başkanı Georgieva, bu rakamın tarihte görülmüş en büyük para çıkışı olduğunu da söyledi.

Georgieva, özellikle düşük geliri olan ülkelerin borçluluk durumunu kaygıyla değerlendirerek, Dünya Bankası ile işbirliği içerinde hareket edildiğini belirtti.