Arnavutluk'ta bir genç, polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürüldü. Olayın ardından ülkenin kuzeyindeki İşkodra şehrinde yapılan gergin protesto gösterilerinde Başbakan Edi Rama liderliğindeki Arnavutluk Sosyalist Partisinin (PS) yerel ofisine saldırı düzenlendi.

İşkodra'nın Luigj Gurakuqi meydanında vatandaşların ve sivil toplum aktivistlerinin katılımıyla barışçıl şekilde gencin ölümü ile ilgili adalet arama çağrılarıyla başlayan protesto gösterileri büyük şiddet eylemlerine dönüştü. PS ofisine taş ve sopalarla saldıran ve çoğu gençlerden oluşan bir grup eylemci, PS ofisini ve ekipmanlarına zarar ve ofis malzemelerini yaktı.

Polis ofise saldıran göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale edildi.

İçişleri Bakanı istifa etmişti

Arnavutluk İçişleri Bakanlığı önünde toplanan ve aralarında sivil toplum aktivistlerinin de yer aldığı onlarca kişi, "Adalet yoksa barış da yok" sloganları atmış, protestocular polise taş ve sopalar fırlatmıştı. Protestoların sürdüğü sırada Başbakan Edi Rama, yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Sandër Lleshaj'ın istifasını sunduğunu kaydetmişti.

Başbakan Rama'dan sert çıkış

Başbakan Edi Rama, olaylara tepki gösterdi ve "Boko Haram teröristleri çocukları intihar bombacısı olarak kullanıyor, küçükleri kötüye kullanan ilk kişiler değiller. Tarih, çocuklarla ilgili bazı suç olaylarını biliyor ancak Arnavutluk'ta muhalefet siyasetinin maskeli balosunun son sığınağı olarak görünmesi son derece acı verici." açıklamasını yaptı.

Olay ne?

25 yaşındaki gencin öldürülmesinin ardından ülkede şiddet eylemlerine de dönüşen ve kurum binaları ile çevrede hasara neden olan protesto gösterileri yapılıyor.

Başkent Tiran'da 8 Aralık'ta sokağa çıkma yasağının bulunduğu dakikalarda 25 yaşındaki K.R. polisin dur ihtarına uymayarak kaçmaya başlamıştı. Kovalamaca sırasında açılan ateş sonucu yaralanan genç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olay, ülkedeki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve halkın tepkisine neden olmuştu.

Tiran Asliye Mahkemesi, görevi sırasında genç adamı hizmet silahıyla vurmakla suçlanan polis memuru Nevaldo Hajdaraj hakkında tutuklu yargılama kararı almıştı.

Birkaç gündür süren protestolarda göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede çok sayıda polis ve gösterici yaralanmıştı.