Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma Birleşmiş Milletler'in zirvesinde masaya yatırıldı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ZİRVESİNE DAMGA VURAN MESAJ

Çok sayıda ülke liderinin yer aldığı Birleşmiş Milletler toplantısında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliği zirvesinde iklim acil durumu ilan edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

"Acil durumla karşı karşıya olduğumuzu inkar eden var mı?" ifadelerini kullanan Guterres, "Bu nedenle bugün, dünya çapındaki tüm liderleri, karbon nötrlüğüne ulaşılıncaya kadar ülkelerinde İklim Acil Durumu ilan etmeye çağırıyorum" şeklinde konuştu.

KORONADAN KURTULMAK İÇİN HARCANAN PARA GELECEK NESİLLER İÇİN BORÇ

Guterres, korona pandemisinin ardından başlatılan ekonomik kurtarma paketlerinin düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için bir fırsat olduğunu ifade ederek, "G20 üyeleri teşvik ve kurtarma paketlerinde fosil yakıt üretimi ve tüketimiyle bağlantılı sektörlere düşük karbonlu enerjiden yüzde 50 daha fazla harcıyorlar. Bu kabul edilemez. Koronavirüsten kurtulmak için gereken trilyonlarca dolar, gelecek nesillerden ödünç aldığımız paradır. Bu kaynakları, gelecek nesilleri bozulmuş bir gezegende bir yığın borçla bırakmak için kullanamayız" dedi.