Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ederek dün sabah saatlerinde Azerbaycan mevzileri ile sivil yerleşim yerlerine yönelik havan ve muhtelif çaplı topçu sistemleriyle yoğun ateş altına almasından hemen sonra Azerbaycan ordusu tarafından karşı ateş başlatıldı.

Azerbaycan ordusu, misilleme olarak gerçekleştirdiği ateşlerin ardından ise ileri harekat başlattı.

400 HEDEF VURULDU

Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine ait Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) da aktif görev aldığı harekatta, hava unsurlarının yanı sıra roket, füze ve topçu silahlarıyla yapılan atışlar sonucunda 400'den fazla hedef ateş altına alındı.

9 BÖLGE ELE GEÇİRİLDİ

İlk olarak Nüzgar, Büyük Mercanlı, Kend Horadiz, Yukarı Seyid Ahmetli, Yukarı Abdurrahmanlı, Karahanbeyli ve Garvend köylerini işgalden kurtaran Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, ardından Tekekaya ile Ağdağ bölgelerini kontrol altına aldı.

10'DAN FAZLA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ, 20YE YAKIN ZIRHLI ARAÇ İMHA EDİLDİ

Murov Dağı'nın önce batısı sonra da doğusunu kontrol altına alan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri unsurları, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan ordusuna ait 10'dan fazla hava savunma sistemini, aralarında tankların da bulunduğu 20'ye yakın zırhlı aracı imha etti. Savaşta bazı tepelerin kontrolü Azeri birliklerine geçti. Dünyanın kilitlendiği Dağlık Karabağ'la Ermenistan arasındaki otoyol da el değiştirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Talış köyü etrafındaki bazı tepelerde kontrolün ele geçirildiğini ve Ermeni güçlerin geri çekildiğini açıkladı. Azeri birliklerinin füze ve toplarla dövdüğü bölgede Ermenistan ordusunun ağır kayıplar verdiği bildirildi.

Murovdağ'ın zirvesini ele geçiren Azeri ordusu, Ermenistan'ı işgal altındaki Dağlık Karabağ'la birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını aktardı. Bakü yönetimi, Ermenistan'dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere'ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini belirtti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, bugün paylaştığı Twitter mesajında Azerbaycan'ı suçlayarak asılsız iddiaları gündeme getirdi: "Bir kez daha tekrar ediyoruz, risk azaltma ve ateşkes rejimini güçlendirme mekanizmalarını yerleştirmek için çok sayıda teklif vardı ancak Azerbaycan’ın yöntemi güç kullanmak olduğu için bunlar katı bir şekilde reddedilmişti." Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesel yönetimi, Pazar günü gerçekleşen çatışmalarda 15 Ermeni askerinin daha öldüğünü bu sabah resmen açıkladı. Savaşın devam ettiğini belirten bölgesel yönetim, Azerilerin hava ve topçu saldırılarında 16 askerin öldüğünü ve 100'ü aşkın askerin de yaralandığını duyurmuştu.