Türkiye ve ABD arasındaki S-400 füze savunma sistemi krizinde Başkan Donald Trump görev süresinin dolmasına günler kala adım attı, Ankara'yı hedef alan skandal yaptırımlar akşam saatlerinde yürürlüğe girdi.

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'ye Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını ilan etti.

Listede Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile kurumun üç yöneticisi yer alıyor. Karara göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak, ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi kullanamayacak.

ABD'nin açıklamasına dakikalar sonra yanıt veren Dışişleri Bakanlığı kararı kınayıp rededdetti, Washington yönetimine karşı yaptırımlarla mukabelede bulunacağını duyurdu. İnternet sitesinde yer alan açıklamada, "ABD’yi, bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz" denildi. ABD'nin kararı uluslararası medyada büyük yankı buldu, Reuters ve Associated Press (AP) haberi "ABD'den NATO müttefiki Türkiye'ye Rus hava savunma sistemi satın aldığı için yaptırım' başlığıyla verdi. 

ABD'nin yaptırımlarına ikinci tepki Rusya'dan geldi, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Washington yönetiminin 'yasa dışı ve uluslararası kanunlara karşı kibirli bir tutum sergilediğini' belirtti: 

"ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür. Elbette bu yaklaşım, askeri-teknik iş birliği de dahil olmak üzere, uluslararası arenada sorumlu bir katılımcı olan ABD'nin güvenilirliğine katkı sağlamıyor."

Türkiye'ye destek veren İran ise, bu sabah açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in mesajında Türkiye ve İran bayrağı ile iki ülkenin el sıkıştığını gösteren bir fotoğraf ve 'komşular önceliğimiz' etiketi vardı:

Yunan To Vima gazetesi, "Ankara'ya ABD yaptırımları ve Türkler hiddetlendi" başlığıyla verdiği haberde, ABD'nin hamlesinin Avrupa Birliği'nin yaptırımları erteleme kararından yalnızca bir gün sonra geldiğine vurgu yaptı.

Ta Nea gazetesi ise, haberi "ABD yaptırımlarının ardından Ankara'dan misilleme tehdidi" manşetiyle sundu. Rusya'nın yaptığı açıklamayla oyuna dahil olduğunu belirten gazete, Atina'da ise memnuniyet olduğunu aktardı.