Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in hava, kara ve denizden düzenlendiği saldırılarda 7 Temmuz'dan 8 Ağustos'a kadar 434'ü çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 898 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 877'si çocuk, bin 927'si kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 852 kişinin yaralandığı savaşın 1 aylık bilançosu Gazze'deki yıkım gözler önüne seriyor:

1. GÜN: 7 TEMMUZ 2014 PAZARTESİ

Refah bölgesindeki İzzeddin el-Kassam tugaylarına ait bir yere düzenlenen hava saldırısında Kassam Tugayları'ndan 6 kişi hayatını kaybetti. Hamas'ın roket fırlatmasına karşı İsrail ordusu, "Koruyucu Hat" saldırısını başlattı. İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nde 50 noktayı hedef aldı. Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre birinci günde 8 kişi öldü 12 kişi yaralandı. Gazze'den Aşkol bölgesine fırlatılan bir roket sonucu 1 İsrail askeri yaralandı. İsrail askerlerine ait devriye aracına tanksavar füze ve silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda herhangi bir kayıp olmadı. Hamas, İsrail'in, kendi üyelerine düzenlediği suikastlardan dolayı, Filistin halkını galeyana getirdiğini söyleyerek, "İsrail, Kassam üyelerine düzenlediği suikastların bedelini ödeyecektir" dedi. İsrail ordusu, Gazze'den İsrail'in güneyine 100 roketin fırlatıldığını açıklayarak, yerel meclislerden sivillere sığınakları açmaları konusunda uyarıda bulundu. İsrail Güvenlik Kabinesi, Hamas'a karşı hava saldırısını yoğunlaştırma kararı aldı.

2. GÜN: 8 TEMMUZ 2014 SALI

Hamas siyasi büro başkan yardımcısı İsmail Heniyye, İsrail'in saldırılarına karşı, Filistin'li siyasi ve direniş gruplarına birliklerini güçlü tutmaları, gruplar arasındaki koordinasyon ve işbirliğini derinleştirmeleri konusunda çağrıda bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, askeri operasyonu genişletmek için orduya talimat verdi. Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre, İkinci günde 18 kişi öldü, 117 kişide yaralandı. Kassam Tugayları, "Deniz Komandoları" komutanı Muhammed Şaban'ın İsrail hava kuvvetlerinin arabasına düzenlediği hava saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail, olası kara operasyonu için 40 bin yedek askerini orduya çağırdı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü saldırıları durdurmak için BM Güvenlik Konseyi’nden acilen toplanmasını talep etti.

T.C. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyonu "Gazze halkını toplu cezalandırma" olarak nitelendirerek, saldırıların acil durdurulması çağrısında bulundu.

 Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, " Gazze sınırında, İsrail'in Kerm Ebu Salim askeri bölgesinde tünel patlattı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugaylarına bağlı deniz komandoları, İsrail'in Zikim Askeri Üssüne baskın düzenledi.İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Baskında 4 Filistinlinin öldüğünü iddia etti.

Fransa, İngiltere, Amerika ve Ürdün'ün İsrail ile Hamas arasındaki 2012 ateşkes anlaşması gereğince, Mısır'ın gözetiminde ateşkes çağrısında bulunda.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Hamas'ın İsrail tarafına roket fırlatmasını kınayıp, aynı zamanda Filistinlilerden ölü ve yaralıların olacağından derin kaygı duyduğunu söyledi.

İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını başlatmasından beri ilk kes Hayfa’yı bir R160 tipi füzeyle, başkent Tel Aviv ile Kudüs’ü 4’er M75 tipi füze, Aşdod’u ise 38 Grad tipi füzeyle vurduğunu duyurdu.

 Merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Mid), İsrail'in Gazze’ye havadan, karadan ve denizden 491 roket attığını duyurdu.

 Euro-Mid verilerine göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıları sonucunda 14 ev tamamen yerle bir oldu, 97 ev, 2 mescit, bir hastane ve birkaç tıbbi merkez kısmen zarar gördü.

3. GÜN: 9 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA

Avrupa Birliği (AB), Filistinliler arasında ölen ve yaralananların olmasından dolayı üzgün olduğunu belirterek, Gazze Şeridi’nden İsrail’e düzenlenen füze saldırılarını kınadı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden fırlatılan füzelerin ilk kez Şeridi’n kuzeyinde 100 kilometre uzaklıkta bulunan El-Hudeyra kentine ulaştığını söyledi. Filistin Sağlık Bakanlığı : "Saldırılarda 38 kişi hayatını kaybetti, 336 kişi yaralandı". Euro-Mid verilerine göre, İsrail, Gazze’ye havadan, karadan ve denizden 542 roket attı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 35 ev tamamen yerle bir oldu, 163 ev, bir mescit, 3 hastane ve birkaç tıbbi merkez kısmen zarar gördü.

Filistinli gruplar, İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıları durdurması için Mısır yetkilileri, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan (İİT) harekete geçmesini talep etti. Kassam Tugayları, Tel Aviv’i vurmak için ilk kez 2 J80 tipi füze kullandığını duyurdu.

Kassam Tugayları, İsrail’in Hayfa, Kudüs ve Tel Aviv kentlerini hedef alan füze saldırılarına “Ramazan’ın 10’uncu (gün)” adını verdi. Filistin Sağlık Bakanlığı, ihtiyaç sahibi Gazzelilere Refah Sınır Kapısı’nı açması için Mısır yetkililerine çağrı yaptı. Kassam, Gazze’ye 70 kilometre uzaklıktaki Nevatim askeri havaalanını ilk kes bir M75 tipi füzeyle saldırdığı, Tel Aviv’e 4, Hayfa’ya bir füze fırlattığını açıkladı.

Savunma Bakan Yardımcısı Danny Danon, Gazze’ye yakıt ve elektriği kesilmesi için İsrail hükümetine çağrı yaptı. İsrail ordusu, savaş uçakları 2 gün içerisinde Gazze Şeridi’ne 400 ton roket ve füze attığını açıkladı. “Askeri operasyonu genişletmek” için 12 bin yedek askerini çağırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya “terörün alt yapısı, tünelleri ve sorumluları hedef almak üzere Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıları yoğunlaştırmak ve sertleştirmek” için talimat verdi.

Hamas, İsrail’in saldırılarına karşı Arap ve Müslüman halkları, İsrailli büyükelçileri gitmeye zorlamak amacıyla ülkelerindeki İsrail büyükelçilikleri kuşatmaya çağırdı. Kassam, İsrail’in güneyindeki Dimona kentine tarihinde ilk kes 3 M75 tipi füze attığını duyurdu, İsrail ordusu de iddiayı doğruladı.

İsrail’in Gazze’nin Er-Rimal mahallesine düzenlediği saldırıda ilk gazeteci yaşamını yitirdi.

4. GÜN: 10 TEMMUZ PERŞEMBE

 İsrail'in ayırım gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda 25 kişi hayatını kaybetti, 194 kişi yaralandı. Faaliyet alanı Orta Doğu ve Kuzey Afrika olan Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemcisi havadan, karadan ve denizden Gazze Şeridi'ne 501 roketin atıldığını bildirdi. Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemcisi, İsrail'in 277 evi hedef aldığını bunların 35'inin tamamen yıkıldığını, vurulan 3 caminin hasar gördüğünü açıkladı.

Mısır yönetimi tedavi edilmek üzere yaralıların nakledilmesi için Refah Sınır Kapısını olağanüstü olarak açtı. Hamas, bu adımı olumlu ancak yeterli olmayan bir adım olarak değerlendirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Sükunete sükunetle karşılık verilecek. Gazze Şeridi'nden roket atılmazsa, İsrail askeri operasyonu durduracak" değerlendirmesinde bulundu. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin sınır hattındaki evlerin boşaltılmasını istedi.

Kuveyt, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İsrail'i kınadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze Şeridi'ne yardım gönderilmesi talimatı verdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'le gelişmeler konusunda görüştü. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Gazze Şeridi'nde faaliyet gösterdiği her bölgede olağanüstü hal ilan etti.

İsrail Kızıl Davut Yıldızı Kurumu Gazze saldırılarının başladığı günden bu yaralanan 123 İsrailliye tedavi etti.

İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, "Batı Şeria'da, Gazze'de ve 1948'de işgal edilen topraklarda başlayan devrim dalgası, Filistin halkı hedeflerine ulaşıncaya kadar durmayacak" açıklamasında bulundu.

5. GÜN: 11 TEMMUZ CUMA

Sağlık Bakanlığı : "Saldırılarda 21 kişi hayatını kaybetti, 168 kişi yaralandı" Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 527 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 36'sı tamamen 305 ev yıkılırken, 269 ev, 3 cami ve 1 sağlık merkezi hasar gördü.

Heniyye, "İsrail Gazze'ye karşı savaşını kaybedecek, Filistin halkı tehditlere ve kayıplar ne kadar olursa olsun zafer kazanacak" Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkı ve topraklarına uluslararası koruma sağlanması istemiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) resmi talepte bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı bir telefon görüşmesinde İsrail ile Hamas arasında bir ateşkeste arabulucu olmaya hazır olduğunu söyledi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'nı M75 füzeleriyle vurduğunu duyurdu. (iddia etti).

Lübnan'dan İsrail tarafına 2 roket atıldı, saldırıda herhangi bir kayıp meydana gelmedi. İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, "Gazze'de büyük miktarda patlayıcılarla Hamas'ın alt yapısı vuruldu. Her 4 buçuk dakikada bir hedefi vuruyoruz. Şimdiye kadar bin 100 hedefi vurduk önümüzde vurmamız gereken birçok nokta var" dedi.

 Kassam Tugayları, İsrail'in ikinci TV kanalının yayınını saat 1 ile 1,30 saatleri arası kontrolünü eline geçirip tehdit mesajları yayınladı. Filistin İçişleri Bakanlığı, Mısır hükümetinin herhangi bir sebep olmaksızın Refah kapısını kapattığını açıkladı. Kassam Tugayları, Uluslararası hava yolları şirketlerinden "İsrail'e uçmamalarını" istedi. Açıklamada, "Tel Aviv kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ben Gurion Havaalanını, 4 adet M75 füzesiyle vurduk" dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Filistin Program Koordinasyon Ofisi'nin ilk etapta 1 milyon dolar tutarında gıda ve diğer acil yardım malzemesi yardımında bulundu.

T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İsrail Kara Harekatı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir" dedi.

Filistin'de faaliyet gösteren 8 Solcu parti, İsrail'in saldırılarına karşı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı İsrail'le yürütülen müzakerelerden çekilmeye çağırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'u telefonla arayarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının derhal durdurulması için uluslararası toplumun acilen girişimlerde bulunmasını istedi.

İsrail ordusu, Gazze sınırındaki askeri güçlere anti tank roketi ile saldırı düzenlendi, 2 İsrail askeri yaralandı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, İsrail'in pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarını görüşmek üzere Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmeye karar verdiklerini belirtti. Arabi, toplantının ne zaman yapılacağına dair bilgi vermedi.

İsrail ordusu, yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi’ni bombaladı.

6. GÜN: 12 TEMMUZ CUMARTESİ

Sağlık Bakanlığı, Saldırılarda 50 kişi hayatını kaybetti, 248 kişi yaralandı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Gazze saldırılarında 420 top mermisi kullanıldı. saldırılarda 40'ı tamamen 268 ev yıkılırken, 228 ev ve 2 cami hasar gördü.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail ordusu, Gazze'de 350 evi hedef aldı. Bunlardan 52'si tamamen yıkılırken, 298'inde ise kısmen hasar oluştu. Hedef alınan 10 camiden 3'ü tamamen yıkıldı, 7'si kısmen hasar gördü. Ayrıca saldırılara hedef olan bir sağlık merkezi hasar gördü.

 Gazze'nin doğusundaki bir hastanenin çevresinde İsrail'in hastaneyi bombalamasını engellemek için, yabancı uyruklu gönüllüler, canlı kalkan oldu. Mısır hükümeti, yaralıların, Mısır pasaportu taşıyan kişilerin ve yabancı uyrukluların geçişi için Refah sınır kapısını açtı.

Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürü Eşref Ebu Mehadi, "İsrail, Gazze'de saldırılarına devam ederse birkaç gün içerisinde yoğun bakım, acil cerrahi müdahaleler ve ameliyatlar için gereken tıbbi malzeme ve ilaçlar tükenecek" dedi. Gazze'deki Hamas Hareketi, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin, İsrail'in Filistinli sivillerin öldürülmesini önlemeye yönelik tüm önlemleri aldığını vurgulamasının "Gerçekleri saptırmak ve İsrail çıkarlarının yanında yer almak" anlamına geldiği açıkladı.

 Hamas, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, İsrail ile dayanışma halinde olduklarını belirten açıklamalarının "İsrail terörünün desteklenmesi ve sivil Filistin halkının katledilmesini teşvik etmek" anlamına geldiğini vurguladı.

İsrail'i saat 21.00'den sonra vuracaklarını duyuran Kassam Tugayları, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e J80 füzeleriyle saldırı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, İsrail'in saldırı siyasetine devam ettiği sürece ilişkilerimiz normale dönmeyecektir dedi.

İsrail savaş uçaklarının bu gece Gazze'nin doğusunda bulunan eş-Şucaiyye mahallesindeki el-Batş ailesine ait bir eve düzenledi. Hava saldırısında 18 kişinin hayatını kaybetti, 50 kişide yaralandı.

7. GÜN: 13 TEMMUZ PAZAR

Sağlık Bakanlığı, Saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti, 111 kişi yaralandı.Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 607 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 40'ı tamamen 268 ev yıkılırken, 228 ev ve 2 cami hasar gördü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında, yasak silah ve roketler kullandığı suçlamasında bulundu.

Kassam Tugayları, İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı özel bir timin, kuzey sahillerinden Gazze'ye sızma girişiminde bulunduğunu ve buna karşı koyan Kassam Tugaylarıyla şiddetli çatışmalar yaşandığını duyurdu.

İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzey bölgelerine "hava saldırısı yapılacağı" uyarısının yer aldığı broşürlerle, bölge halkından "evlerini boşaltmalarını talep ettiği" bildirildi.

İsrail, UNRWA Genel Komiseri Pierre Krenpol ile Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü James Rowley'in Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girmesine izin vermedi.

İsrail'in evlerini bombalamakla tehdit ettiği binlerce Gazzelinin, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna ait okullara sığındığı bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bakanlar kurulu toplantısının ardından Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin, "Operasyonların ne zaman biteceğini bilmiyoruz, uzun zaman alabili. Sükuneti sağlayıncaya kadar Gazze'de şiddetli bir şekilde operasyonlara devam edeceğiz"

8. GÜN: 14 TEMMUZ PAZARTESİ

Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 506 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 24'ü tamamen 141 ev yıkılırken, 117 ev ile 1 cami yıkıldı, 3 cami de hasar gördü. Kassam Tugayları ile Deyru'l Belah'a girmeye çalışan İsrail özel kuvvetleri arasında çatışma çıktı.

Kassam Tugayları, İsrail'in Aşdot kentine attığı füzelerden birinin "Arrow 2" hava savunma sistemi ve nükleer başlık taşıyan "Jericho-2" füzelerinin bulunduğu "Sdot Miha Askeri Üssü"ne (Kinaf 2) isabet ettiği bildirildi.

İsrail ordusu, operasyonların başladığı günden bu yana Gazze'de 1470 hedefi vurduğunu açıkladı.

Mısır, Gazze'de ateşkesin sağlanması için girişim başlattığını duyurdu.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze'deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniyye "sorunun, ateşkes değil Gazze'ye yönelik abluka ve bölgedeki açlık" olduğuna dikkati çekti. Heniyye, "Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılması, Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırıların durmasını içermeyen hiçbir ateşkesi kabul etmeyeceklerini" vurguladı.

9. GÜN: 15 TEMMUZ SALI

Sağlık Bakanlığı : "Saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi yaralandı"

Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 250 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 25'i tamamen 116 ev yıkılırken, 91 ev, 2 cami ve 1 hastane hasar gördü.

Gazze'deki Sınır Kapıları İdaresi, İsrail'in "Koruyucu Hat" adı altında düzenlediği saldırılar sebebiyle Gazze sınırındaki Beyt Hanun Sınır Kapısı'nın Filistin tarafından kapatıldığını bildirdi.

Mısır'ın çağrısının ardından İsrail’de Başbakan Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesi, ateşkes girişimini kabul ettiği duyurmuştu.

Hamas ise Mısır'ın Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişiminin kendilerini bağlamadığını açıklayarak, İsrail'in ateşkesi kabulünü, "oyun" olarak nitelendirdi.

İsrail savaş uçakları, Kassam Tugayları komutanlarından Mervan İsa'nın evini bombaladı.

İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail hava sahasına gönderdiğini açıkladığı insansız hava aracının (İHA) çektiği görüntüleri yayınladı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırılara, roketlerle verilen karşılık sonucu şu ana kadar 550 kişinin "panik" şikayetiyle tedavi edildiğini duyurdu.

Gazze'yi ziyaret eden Filistin uzlaşı hükümetinin Sağlık Bakanı Cevad Avad'ın Filistinlilerin tepkisinin ardından bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Filistinli bir grup, Gazze hava sahasında uçuş yapan İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracını uçaksavar ile düşürdü.

10. GÜN: 16 TEMMUZ ÇARŞAMBA

Sağlık Bakanlığı : "Saldırılarda 26 kişi öldü, 189 kişi yaralandı"

Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Gazze saldırılarında 443 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 47'si tamamen 268 ev yıkılırken, 221 ev zarar gördü, 2 cami yıkıldı, 2 cami ve 1 hastane de hasar gördü.

İsrail'in saldırılarında, Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zehhar, Hamas Milletvekili İsmail el-Eşkar, eski Gazze hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Hammadile Filistin Yasama Konsey Yardımcısı Cemile eş-Şandi’nin evleri bombalandı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi’ni bombaladı. İsrail, Gazze Şeridi'nde 225 bin Filistinlinin evlerini boşaltmasını istedi. İsrail ordusu, Gazze'de 100 hedefi vurduğunu, vurulan hedeflerin sayısının bin 750'ye yükseldiğini açıkladı. Hamas, Mısır'a, Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişimini kabul etmediğini resmi olarak iletti. İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'ye olası bir kara operasyonu nedeniyle 8 bin yedek askerin daha göreve çağrılmasına karar verdi. İsrail'in Gazze'nin sahiline düzenlediği hava saldırısında, El-Bekri ailesinden 4 çocuk yaşamını yitirdi.

Hamas, Filistinli grupların şartlarına cevap vermeyecek herhangi bir ateşkes girişimin kabul etmeyeceğini açıkladı. İsrail, BM'nin Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için '6 saatlik ateşkes' talebini kabul etti.

11. GÜN: 17 TEMMUZ PERŞEMBE

Sağlık Bakanlığı: "Saldırılarda 20 kişi öldü, 232 kişi yaralandı" Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi "Euro-Mid" verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 723 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 33'ü tamamen 210 ev yıkılırken, 177 ev ve 2 cami zarar gördü.

İsrail, Gazze Şeridi'nin "tek ticari kapısı" Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapattı.

İsrail, Gazze'deki tünellerden ülkeye sızmak isteyen Kassam Tugayları mensubu 13 kişiden 8'ini öldürdüğünü belirtirken, Hamas bu iddiayı yalanladı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'ye insani yardımların ulaşımının sağlanması talebi üzerine 5 saatlik ateşkes ilan edildi.

İsrail topçu birliklerinin, ateşkesin bitmesinden 2 saat sonra Gazze'nin doğusundaki sınır bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 3'ü aynı aileden 4 çocuk öldü, 14 kişi yaralandı.

Kassam Tugayları, İsrail'e saldırı amacıyla "Ebabil-1" adlı insansız hava aracını gönderdi. İsrail ordusu, hava sahasına girmeye çalışan aracın düşürüldüğünü açıkladı.

Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentini R-160 tipi füzeyle vurdu.

İsrail ordusu, Gazze'den İsrail'e uzanan tünellerin vurulması amacıyla kara harekatı başlattı.

Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya beldesine giren İsrail ordu birlikleri ile Filistinli gruplar arasında çatışmalar çıktı.

İsrail hükümeti, Gazze'ye başlatılan kara saldırısı için 18 bin yedek askerin göreve çağrılmasına karar verdi.

Hamas Sözcüsü Fehmi Berhum: ''Siyonist işgalci, Gazze'ye yönelik kara harekatının bedelini ağır öder. Hamas karşılık vermeye hazırdır'' dedi.

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyinde yığınak yapmasının ardından bölgeye giden 4 elektrik nakil hattını kesti.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, rastgele düzenlediği saldırılarda 3 çocuk hayatını kaybetti. Hamas, İsrail'i çocukları kasten öldürmekle suçladı.

12. GÜN: 18 TEMMUZ CUMA

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 39 kişinin öldüğü, 269 kişinin yaralandığını açıkladı. Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında bin 671 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 31'i tamamen 224 ev yıkılırken, 193 ev, 5 cami ve 1 hastane zarar gördü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "kahraman" Filistin ve Gazze halkını verdikleri onur mücadelesi dolayısıyla bir kez daha selamladığını belirterek, "Allah şahittir ki, o halk orada direnirken bize uyku haramdır, bize susmak haramdır. Çocuk bedenler orada yatarken kendi çocuklarımızı, onu hissetmeden bağrımıza basmak haramdır" dedi.

İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusundaki sınır bölgelerine düzenlediği yoğun bombardıman sonucu 2'si kardeş 4 çocuk öldü, 14 kişi yaralandı.

İsrail topçuları Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun hastanesini top ateşiyle vurdu. Bazı hastalar yaralanırken hastane binasında hasar oluştu.

İsrail ordusu, Gazze'ye karadan saldırılarında, bazılarında silahların bulunduğu 20 tünel ve hendek tespit edildiğini öne sürdü.

13. GÜN: 19 TEMMUZ CUMARTESİ

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 62 kişinin öldüğünü, 280 kişinin yaralandığını belirtti.

Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 2 bin 246 top mermisi kullanıldı, saldırılarda 33'ü tamamen 263 ev yıkılırken 230 ev ve 2 cami zarar gördü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

İsrail ordusu karadan düzenlediği saldırılarda 310 hedefi vurdu. Gazze'nin kuzeyinde İsrail askerleri ile Filistinli direnişçiler arasında yaşanan çatışmada 4 İsrail askeri yaralandı.

Mısır yönetimi, Gazze'ye insani yardım götürmek üzere Mısırlılar tarafından oluşturulan yardım konvoyunun bölgeye geçişine izin vermedi.

Kassam Tugayları, İsrail askeri mevzilerine yönelik düzenlediği 2 pusuda 11, keskin nişancılar tarafından da 3 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail'in, Beyt Hanun'da 2 eve düzenlediği saldırıda iki aileden 4'ü çocuk 12 kişi hayatını kaybetti.

14. GÜN: 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 96 kişinin öldüğünü, 441 kişinin yaralandığını açıkladı.

Euro-Mid İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 2 bin 947 top mermisi kullanıldı, Saldırılarda 72'si tamamen 388 ev ve 2 cami zarar gördü.

İsrail ordusunun Gazze'nin doğusundaki Eş-Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği topçu saldırılarında 76 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı, bölgedeki evlerde yangın çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Hitler zulmüne karşıyız. Hitler'in izinden giden İsrail gibi terör devletlerine de karşıyız" dedi.

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'in, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'in, Mısır'ın ateşkes girişimini görüşmek üzere yaptığı Kahire davetini reddettiği belirtildi.

Kassam Tugayları, Gazze'nin doğusundaki Et-Tuffah Mahallesinde 14 İsrail askerinin pusuya düşürülerek öldürüldüğünü duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırısında hayatını kaybedenlerin arasında, Hamas yöneticilerinden Halil el-Hayye'nin büyük oğlu Usame el-Hayye, gelini Hale Sakr Ebu Hin'in yanı sıra çocukları Halil ve İmame'nin bulunduğunu bildirdi.

Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) depolarında "gıda ve ilaç stoğunun tükendiği" bildirilirken, Gazze'deki 6 okula 65 bin Filistinlinin sığındığı ifade edildi.

Saldırılardan kaçan binlerce kişi evlerini terk ederek başka bölgelere sığındı.

İsrail ordusu, saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 5'i asker 7 İsraillinin öldüğünün açıkladı.

 İsrail askerleri, Şucaiyye Mahallesi'ni hedef alan saldırılardan önce mahalle sakinlerini arayarak, "2006 yılında Lübnan'a düzenlenen saldırılarda banliyölerin yerle bir edilmesi gibi bu yerlerin de tahrip edileceği" tehdidinde bulundu.

İsrail ordusu Kızılhaç'ın "ölü ve yaralıların hastanelere taşınması için" önerdiği "Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'nde 2 saatlik ateşkes uygulanması" talebini kabul etti.

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinli direniş gruplarıyla girilen çatışmalarda 13 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

 Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin merkezindeki Er-Rimal semtinde bir eve düzenlenen saldırıda 4'ü çocuk 8 kişinin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze saldırılarının durması için BM Güvenlik Konseyi'ni yeniden toplanmaya çağırdı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde bir evde kurulan pusuda 4 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi.Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, "Kassam Tugaylarının, İsrail askerleri ile girdiği çatışmada Gazze'nin doğusundaki Et-Tuffah Mahallesi'nde 60962065 numaralı Oron Şaul adında bir İsrail askerini esir aldığını" açıkladı.

15. GÜN: 21 TEMMUZ 2014 PAZARTESİ

 Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 122 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 496 kişinin yaralandığını bildirdi.

 Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarda 2 bin 689 füze kullandı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail ordusu, Gazze'de 355 evi hedef aldı. Bunlardan 67'si tamamen yıkılırken, 288'inde ise kısmen hasar oluştu. Hedef alınan 3 camiden 1'i tamamen yıkıldı, 2'si kısmen hasar gördü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'yi ziyaret etti.

İsrail savaş uçakları, Hamas hareketi yetkililerinden İmad el-Alemi'nin Gazze'deki evini hedef aldı. Saldırı sonucu ev tamamen yıkılırken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

 İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde "Ebu Cami" ve "Siyam" ailelerine katliam yaptı. Ebu Cami ailesinden 6'sı çocuk, 1'i kadın 9 kişi yaşamını yitirirken, Siyam ailesinin evine düzenlenen top atışları sonucun 7'si çocuk, 9 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinden İsrail'e sızmaya çalışan 10 Filistinliyi öldürdüğünü, 2 ABD vatandaşı İsrail askerinin olay öldürüldüğünü duyurdu.

 Gazze'deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniyye, "Direniş örgütlerinin şartları bir ateşkes yapılabilmesi için asgari şartlardır" dedi.

Hamas, "İsrail'in kurtarılması için şu anda uluslararası bir hareketlilik söz konusu" dedi.

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını, "hedeflerini elde edinceye kadar genişleteceklerini" açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'le bir araya gelerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması için görüştü.

 İsrail ordusunun, Gazze'deki El-Aksa Şehitler Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda 4 Filistinli öldü, 20 kişi yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze'de 1'i subay 7 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurarak, saldırıları başlattığı günden bu yana 25 İsrail askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde çıkan çatışmalarda 5 İsrail askerini öldürdüğünü, saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 45 İsrail askerini öldürdüklerini açıkladı.

16. GÜN: 22 TEMMUZ 2014 SALI

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 61 kişi öldü, 500 kişi yaralandı.

 Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarda bin 422 füze kullandı.

İsrail'in Gazze'de 329 evi hedef aldı. Bunlardan 55'i tamamen yıkılırken, 274'ü de kısmen zarar gördü. Saldırılarda ayrıca 2 hastane ve 5 camide kısmen hasar oluşurken, 11 cami de tamamen yıkıldı.

 İsrail Kızıl Davut Yıldızı, Gazze'den İsrail'e fırlatılan roketler sonucunda 9 İsraillinin yaralandığını açıkladı.

 İsrail ordusu, 1 askerinin kaybolduğunu duyurdu.

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kahire'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulmasını görüşmek üzere Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yle bir araya geldi.

İsrail ordusu, Gazze'nin güney bölgelerinde Filistinli gruplarla yaşanan çatışmalarda 1 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Gazze'den fırlatılan bir füzenin, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de Ben Gurion Havalimanına düşmesi nedeniyle ABD, Fransa, Hollanda, İtalya, Avusturya, İsviçre ve Almanyalı havayolu şirketleri, İsrail uçuşlarını durdurdu.

17. GÜN: 23 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA

 Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 77 Filistinlinin öldüğünü, 511 kişinin yaralandığını açıkladı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bin 56 füze kullanıldı. Saldırılarda hedef alınan 497 evden 44'ü tamamen, 453'ü ise kısmen yıkıldı. 1 hastene ve 2 cami kısmen, 1 cami de tamamen yıkıldı.

Kassam Tugayları, Gazze semalarında İsrail ordusuna ait "F16" savaş uçağını vurduğunu duyurdu.

Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndaki güvenlik riski nedeniyle Türk şirketlerinin bu havalimanına yapacağı seferler saat 22.00'den başlamak üzere 24 saat SHGM tarafından askıya alınmıştır" denildi.

Türkiye'de, Gazze'de hayatını kaybeden Filistinliler için 3 gün yas ilan edildi.

İsrail ordusu, Gazze'deki direnişçi Filistinli gruplarla çıkan çatışmalarda 5İsrail askerinin öldürüldüğünü, 20 askerin yaralandığını duyurdu.

Kerry, Ramallah'ta Filistin devlet Başkanı Mahmud Abbas'la İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için bir araya geldi.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de Ben Gurion Havalimanına güvenlik gerekçesiyle seferlerini iptal eden havayolu şirketlerinin sayısı 18'e yükseldi.

Halid Meşal, "Gazze üzerindeki ambargo kalkmadığı sürece İsraille ateşkes olmaz" dedi.

 Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Gazze'deki insan hakları durumunu özel oturumda ele aldı. Konsey, İsrail'in saldırılarında yaşanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini araştırmak için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını kararlaştırdı.

18. GÜN: 24 TEMMUZ 2014 PERŞEMBE

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 98 kişinin öldüğünü, 612 kişinin yaralandığını açıkladı.

 Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi: "İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 922 füze kullanıldı. Gazze'de hedef alınan 526 evden 49'u tamamen, 477'si kısmen yıkılırken, 3 cami ile bir hasatnede hasar meydana geldi."

 İsrail'in başkenti Tel Aviv'de Ben Gurion Havalimanına güvenlik gerekçesiyle seferlerini iptal eden havayolu şirketlerinin sayısı 32'ye yükseldi.

 Kassam Tugayları, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışmalarda 14 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail Kızıl Davut Yıldızı, Gazze'den Tel Aviv'e atılan roket sonucunda 9 İsraillinin yaralandığını belirtti.

 Sağlık Bakanlığı, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Huzaa beldesinde sivillere yönelik katliamda onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordu birliklerinin, Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı bir okula düzenlediği saldırıda 10 Filistinli öldü, 100'e yakın kişi yaralandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili soru üzerine, İsrail'in devlet terörü estirdiğini, bu konuda dünyada en kişilikli, en dürüst tavrı Türkiye'nin takındığını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: "Kara operasyonunu, tünelleri yok etmek için başlattık. Operasyonun yüzde yüz başarılı olma garantisi olmayabilir. Ancak askeri operasyonlar elde edilen somut başarılarla devam edecek."

19. GÜN: 25 TEMMUZ 2014 CUMA

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 61 kişinin öldüğünü, 579 kişinin yaralandığını duyurdu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevine göre, İsrail'in Gazze'ye hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda 752 füze kullanıldı. Gazze'de hedef alınan 325 evden 32'si tamamen, 293'ü kısmen yıkılırken, 2 cami tamamen yıkıldı. 3 cami ve bir hastanede hasar meydana geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze'de ateşkesin sağlanması için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. İsrail Güvenlik Kabinesi, Kerry'nin Gazze'de ateşkes önerisini görüşmek üzere toplandı. İsrail ordusu, Gazze'de Filistinli direnişçi gruplarla çıkan çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldürüldüğü, 12'sinin yaralandığını duyurdu. Kassam Tugayları, Gazze semalarında İsrail ordusuna ait "F15" tipi savaş uçağının roketle vurulduğunu açıkladı. Kassam Tugayları, Han Yunus kentinde İsrail askerlerine kurdukları pusuda 10 İsrail askerinin öldürüldüğünü ve yaralıların olduğunu duyurdu. Kassam Tugayları, operasyonların başından bu yana 80 İsrail askerini öldürüldüğünü, 300'den fazla İsrail askerinin yaralandığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, Gazze'de önerdiği 7 günlük insani ateşkes İsrail ve Hamas tarafından reddedildi.

20. GÜN: 26 TEMMUZ 2014 CUMARTESİ

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 121 Filistinlinin öldürüldüğünü, 174 kişinin yaralandığını duyurdu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi: "İsrail'in Gazze'ye hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda 2 bin 690 füze kullanıldı. Gazze'de hedef alınan bin 860 evden 450'si tamamen, bin 320'si kısmen yıkılırken, 1 cami tamamen yıkıldı. 2 camide hasar meydana geldi." İsrail ordusu, Filistinli direnişçi grupların, Gazze'de yaralanan İsrailli askeri kaçırmaya yönelik operasyonunu engellediğini açıkladı. BM tarafından öngörülen 12 saatlik ateşkes İsrail ve Hamas tarafından kabul edildi. İsrail ordusunun, Han Yunus kentinde "en-Neccar" ailesinin evini hedef alması sonucunda 16 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını görüşmek üzere Türkiye, Fransa, ABD, İngiltere ve Katar dışişleri bakanları, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Toplantıda 12 saatlik insani ateşkesin uzatılması için yapılan çağrı üzerine Hamas, Gazze üzerindeki ablukanın içinde olmadığı bir çözümü kabul etmeyeceğini açıkladı. İsrail basını, Gazze'de Filistinli direniş gruplarıyla yaşanan çatışmalarda 3 İsrail askerinin öldürüldüğünü öne sürdü.

21. GÜN: 27 TEMMUZ 2014 PAZAR

 Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 53 kişinin yaşamını yitirdiğini, 347 kişinin yaralandığını duyurdu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevine göre, İsrail'in Gazze'ye hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda 2 bin 520 füze kullanıldı. Hedef alınan 167 evden 27'si tamamen, bin 149'u kısmen yıkılırken, 1'i tamamen, 2 cami vuruldu. İsrail ordusu, Gazze'de daha önce yaralanan 3 İsrail askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

22. GÜN: 28 TEMMUZ 2014 PAZARTESİ

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 45 kişinin öldüğünü, 270 kişinin yaralandığını açıkladı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarında 6 bin 507 füze kullandı. Saldırılarda hedef alınan 257 evden 24'ü tamamen, 233'ü kısmen yıkıldı. Gazze halkı, İsrail'in kesintisiz devam eden hava, kara ve deniz saldırıları arasında Ramazan Bayramı namazı için meydanlara indi.

 Kassam Tugayları, İsrail Nahl Oz askeri bölgesine düzenlediği operasyonda 10 İsrail askerini öldürdüğünü, 1 İsrail askerini kaçırmaya çalıştığını açıkladı. Saldırıların başladığı günden bu yana 91 İsrail askerini öldürdüğünü duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de ölen bebeklerin, masum, tertemiz kanının İsrail'in yüzüne olduğu kadar bu zulme sessiz kalanların da yüzüne bulaştığını" söyledi.

 Uluslararası Güvenlik Konseyi, ateşkes ve Gazze'de sivillerin korunması çağrısında bulundu. Kassam Tugayları, İsrail ordu birliklerine düzenlediği iki saldırıda 12 İsrail askerini öldürdüğünü açıkladı. İsrail ordusunun, Gazze'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda, en az 10 çocuk hayatını kaybetti, 45 kişi yaralandı. İsrail ordu radyosu, Gazze'den İsrail'in Aşkol bölgesine fırlatılan havan topu saldırısında 4 İsraillinin öldürüldüğünü aktardı.

İsrail topçu birlikleri, Gazze'deki eş-Şifa Hastanesi'nin duvarını hedef aldı. İsrail ordusu, Gazze'de yaşanan çatışmalarda 5 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

23. GÜN: 29 TEMMUZ SALI

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 145 kişinin öldüğünü, 467 kişinin yaralandığını açıkladı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 9 bin 360 füze kullanıldı. Saldırılarda hedef alınan 555 evden 65'i tamamen, 499'u kısmen yıkıldı.

İsrail ordusunun, Refah kentinde Ebu Zeyd ailesinin evine düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk 7 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. İsrail ordusu Gazze'deki elektrik santralinin ana yakıt tankını vurdu. Filistin Enerji Kurumu, üretimin tam bir yıl durdurulacağını bildirildi.

 Kassam Tugayları, aaldırıların başladığı tarihten bu yana ölen İsrail askeri sayısının 110'a çıktığını bildirdi. İsrail ordusu, Gazze'de yaşanan çatışmalarda 5 askerinin öldüğünü duyurdu. Filistinli Dahir ailesinin evine düzenlenen saldırıda aralarında 1 gazetecinin de olduğu 5 kişi hayatını kaybetti, hava saldırısında 20 Filistin'li yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, Hamas'a ait El-Aksa televizyonunda yayınlanan ses kaydında, "Siyonist oluşum, Filistinliler'in emniyetini sağlamadıkça, emniyeti sağlanmayacak. Düşman şunu bilsin ki; Gazze'de durum sandıklarından daha zor" ifadesini kullandı.

24. GÜN: 30 TEMMUZ ÇARŞAMBA

Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 143 kişinin öldüğünü, 645 kişinin yaralandığını açıkladı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarında 10 bin 953 füze kullandı. Hedef alınan 635 evden 86'sı tamamen, 549'u kısmen yıkıldı. Saldırılarda ayrıca 5 cami tamamen, 6'sı kısmen yıkıldı.

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Hamas'ın, Gazze konusunda Türkiye aracılığı ile sağlanacak ateşkesi kabul edeceklerini duyurdu. İsrail ordusu, 3 askerinin öldüğünü, 27 askerinin ise yaralandığını duyurdu. İsrail savaş uçaklarının, Şucaiyye Mahallesi'nde bir pazar yerine düzenlediği saldırıda 17 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. İsrail ordusunun, Cibalya kentindeki sığınmacıların bulunduğu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait bir okula düzenlediği saldırıda 15 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

25. GÜN: 31 TEMMUZ PERŞEMBE

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırılarda 80 kişinin öldüğü, 499 kişinin yaralandığı belirtildi. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 4 bin 978 füze kullandı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, Saldırılarda hedef alınan 608 evden 76'sı tamamen, 532'si kısmen yıkıldı. Saldırılarda ayrıca 5 Cami ve 3 hastane zarar gördü.

İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu "ISESCO," Genel Müdürü Abdulaziz et-Tuvayciri, Gazze'ye yapılan iğrenç saldırılara karşı uluslararası toplumun yetersizliğini kınarken, Filistin Su ve Kanalizasyon Kurumu da, 1.8 milyona yakın Gazze halkına bölgedeki su kaynaklarının tamamen yetersiz olduğunu açıkladı.

Kassam Tugayları, saldırılardan bu yana aralarında subay ve askerlerin bulunduğu 131 kişiyi öldürdüğünü açıklarken, İsrail ordusu da Gazze'de 5 askerinin öldüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı ise İsrail savaş uçaklarının, En-Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda 9'u el-Beyyumi ailesinden 12 kişinin öldüğünü, 30 kişinin yaralandığını belirtti.

26. GÜN: 1 AĞUSTOS CUMA

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 152 kişinin öldüğünü, 554 kişinin yaralandığını bildirdi. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarında 2 bin 193 füze kullanıldı. Saldırılarda hedef alınan 283 evden 43'ü tamamen, 240' da kısmen, 3 caminin 1'i tamamen 2'si kısmen, 1 hastanede kısmen yıkıldı. İsrail savaş uçaklarının, Han Yunus bölgesine düzenlediği saldırılarda el-Ferra ailesinden 8 kişinin öldüğü 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

Mısır, İsrail ile Filistinli direniş grupları arasındaki ateşkes müzakereleri için çağrıda bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry, gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Hamas da İsrail ile 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

İsrail Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle sağlanan 72 saatlik insani ateşkesin sona erdirdiğini duyururken, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail'in kaçırılan askerle ilgili iddialarıyla, ateşkesi ihlal edip, kamuoyunu yanılttığını söyledi. İsrail savaş uçaklarının, Refah bölgesine düzenlediği saldırılarda 90 kişinin öldüğü 400 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın arabulucuğu ile ateşkes sağlanması çağrısında bulunup, Filistinlilerden oluşan bir heyeti Mısır'a göndereceğini duyurdu. Filistin Halk Partisi Genel Sekreteri Bessam es-Salihi'nin bulunduğu heyet Kahire'ye gitti. Mısır, İsrail ile Filistinli direniş grupları arasındaki ateşkes müzakerelerinin, Kahire'de devam edebileceğini duyurdu.

27. GÜN: 2 AĞUSTOS CUMARTESİ

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 118 kişinin öldüğünü, 409 kişinin yaralandığını duyurdu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda 547 füze kullandı. Saldırılarda hedef alınan 552 evden 76'sı tamamen, 476'sı da kısmen, 13 caminin 6'sı tamamen 7'si kısmen, 3 hastane de kısmen yıkıldı.

Kassam Tugayları, kaçırılan asker (Hadar Goldin) hakkında herhangi bir bilgimiz yok açıklamasını yaptı. Refah kentindeki Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi'nin, İsrail saldırıları nedeniyle boşaltıldığı aktarıldı. İsrail'in hava, kara ve denizden Gazze'ye yönelik saldırılarında, Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin kampüsünün boşaltıldığı, kampüsün kullanılamaz duruma geldiği bildirildi. İsrail'in evlere düzenlediği saldırılarından dolayı, 3 aileden 18 kişinin öldüğü, 60 kişinin yaralandığı bildirildi.

Haaretz gazetesi İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun bir sonraki duyuruya kadar ateşkes görüşmeleri için, Mısır'a heyet göndermeyi reddederken, Filistin'li heyet, ateşkesi tek taraflı görüşmek için Kahire'ye ulaştı. Bu arada İsrail ordusu, ateşkesin ardından çektiği askeri birliklerini Gazze sınırına 500 metre ile 1,5 kilometre mesafede paralel olarak yeniden konuşlandırdı

28. GÜN: 3 AĞUSTOS PAZAR

İsrail ordusu, Anadolu Ajansı'nın (AA) Gazze ofisinin bulunduğu binayı vurdu.

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 99 kişinin öldüğünü, 288 kişinin yaralandığını duyurdu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda 387 füze kullandı. Saldırılarda hedef alınan 403 evden 49'u tamamen, 354'ü da kısmen, 9 caminin 3'ü tamamen 6'sı kısmen yıkıldı. Bu arada İsrail ordusu, Gazze’de Hamas tarafından kaçırılan asker Hadar Goldin'in öldüğünü duyurdu.

Gazze'de ateşkes sağlanması amacıyla Mısır'ın başkenti Kahire'ye giden, Filistin'li heyette yer alan Demokratik Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim, Filistin heyetinin, bugün Mısır İstihbarat Başkanı Muhammed Ferid Tuhami ile yaptığı görüşmenin son derece olumlu geçtiğini aktardı. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin Refah kentinde sığınmacıların bulunduğu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait bir okula düzenlediği saldırıda, 10 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı bildirildi.

29. GÜN: 4 AĞUSTOS PAZARTESİ

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 22 kişinin öldüğünü, 56 kişinin yaralandığını bildirdi. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda 198 füze kullandı. Saldırılarda hedef alınan 330 evden 19'u tamamen, 102'si de kısmen, 7 caminin 3'ü tamamen 4'ü kısmen yıkıldı.

Bu arada İzzeddin el Kassam Tugayları, 14,5 milimetre çapında 2 kilometre menzilli yeni bir keskin nişancı tüfeği ürettiğini açıklayıp, silahın kullanıldığı operasyon görüntüsünü yayınladı.Tüfeğe, İsrail'in, 22 Ocak 2004'te savaş uçağıyla aracını hedef alarak suikast düzenlediği Kassam Tugayları komutanlarından Adnan el-Gul'a nispetle "Gul" adını verdi.

İsrail ordusu, tek taraflı 7 saatlik "insani ateşkes" ilan etti. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, "Gazze'deki tünellerin yok edilme süreci önümüzdeki birkaç saat içinde tamamlanacak" dedi. Mısır'ın öncülüğündeki 72 saatlik "insani ateşkesi" her iki tarafın kabul ettiği aktarıldı.

30. GÜN: 5 AĞUSTOS SALI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaralanan 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, İsrail Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda 20 füze kullandı. İsrail ordusu, 72 saatlik ateşkes anlaşmasından sonra saat 5 itibarı ile Gazze sınırları dışına "savunma hattı" na geri çekileceğini duyurdu.

Gazze'de, Mısır tarafından önerilen, Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik ateşkes başlarken, İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner de sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hamas'ın, ateşkesin başlamasından kısa bir süre önce İsrail tarafına 17 roket attığını" iddia etti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Amira Oron, "Gerçek bir ateşkes güvencesi verilirse Kahire'deki müzakerelerin başlaması için heyet gönderebileceklerini, söylerken, Mısır öncülüğünde, "Gazze'de daimi ateşkes" görüşmeleri için, Hamas ve İslami Cihad temsilcileri Kahire'ye hareket etti. Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı Heniyye, yaptığı açıklamada, "Filistin heyeti, halkının taleplerine bağlıdır ve bu konuda pazarlık yapmayacaktır, İsrail, Gazze'ye saldırısında elde edemediğini, siyaset meydanında elde edemez" dedi.