Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde de görülen corona salgını nedeniyle ekonomik olarak her kesim zor durumdadır. Bu nedenden dolayı kimi işyeri kamu otoritesinden dolayı, kimisi ise kendiliğinden kapanmak zorunda kalmıştır.

Kapanan ve kısmi olarak faaliyetini durduran işyerlerinde çalışanların durumu ile ilgili sık sık medyadan da duyduğunuz üzere mağduriyetler oluşmaktadır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi açısından İşsizlik Sigortası Kanunu’nda bulunan Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında işçilere ödeme yapılmaktadır. Belirttiğim gibi Kısa çalışma ödeneği bir teşvik veya istisna değildir. Sadece işçi ve işverenin mağduriyetini gidermek için işçiye yapılan bir ödemedir.

Kısa çalışma ödeneğine işverenin başvuru yapabilmesi için o işyerindeki işin en az 3 hafta kısmen yada tamamen durması gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneğini kapsayan sürenin bir haftalık ücretini işveren karşılar, kalan süreler için ödemeyi İşkur yapmaktadır.

Corona salgını dolayısıyla başvurular bağlı bulunduğunuz İşkur müdürlüğüne  işçi listesi formu ve kısa çalışma ödeneği talep formu doldurularak mail ortamında atılmak suretiyle yapılmaktadır. İlgili müdürlükteki komisyon belge incelemesi yaparak , başvurunuzun olumlu yada olumsuz olduğu şeklinde size dönüş sağlamaktadır. Özellikle İçişleri bakanlığı genelgeleri ile kapanan işyerleri için başvuru yapılırken bu genelge kapsamında olan işyerleri işyeri ruhsatını da dosya ekine koymasında fayda olacaktır. Komisyon incelemesinde bu kriter göz önüne alınıyor. Eğer işyeri ruhsatı yoksa attığınız maildeki evraklarla birlikte işyeri durumunuzu anlatan küçük bir not ekleyebilirsiniz.

Başvurunuzun kabul görmesi durumunda; kısa çalışma ödeneği süresince istifa yada iyi niyet kurallarına uymamanın dışında işverenler işçi çıkaramaz. Bunu da küçük bir bilgi olarak ekleyelim.

Peki kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartı nedir? Bundan faydalanmak için 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak şartıyla bir işçinin son üç yıl içinde 450 gün primi olması ve son işverende de 60 günlük çalışma şartı aranmaktadır. Kısa çalışma ödeneği kapsamında Emekli çalışanlar yararlanamaz.

Buna bir örnek verecek olursak; X firmasında çalışan Ahmet kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldığı tarihte 60 günden fazla bu firmada çalışmakta olup 2017 Mart ayından kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldığı tarihe kadar 450 günden fazla primi bulunmaktadır. Bu durumda Ahmet kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecektir.