Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilenen, “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin dün TBMM’de görüşülmeye başlanmasına saatler kala, Haklı Kadın Platformu HKP’ye üye  40 kadın STK’dan etkili ve yetkili kadınlar, TBMM’nin Çankaya kapısı önünde basın toplantısı düzenledi.
Aralarında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu TKDF Başkanı Canan Güllü, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirci, Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın, Kadın Partisi Girişimi Başkanı Benal Yazgan’ın da bulunduğu HKP’nin akil kadınları, 4+4+4’ün Meclis gündeminden geri çekilmesi için AKP hükümetine son bir kez daha çağrı yaptılar.

HKP’den hükümete çağrı
Aralarında Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Başkan Yardımcısı Prof. Birgül Ayman Güler ve Gülsün Bilgehan’ın da bulunduğu CHP’li 12 kadın milletvekili, Çankaya Kapısı’ndaki basın toplantısına katılarak HKP’ye destek verdi. Ardından da CHP’nin 4+4+4’ü protesto için Tandoğan Meydanı’nda düzenlediği Grup Toplantısı’na gittiler.
Biz HKP olarak diyoruz ki: “Eğitim gibi Türkiye’nin belki de en önemli konusunda yapılacak her türlü yasal düzenleme, tüm tarafların katılacağı kapsamlı bir tartışma sonucunda karara bağlanmalıdır. Bu süreçte anne-babaların, çocukların, öğretmenlerin, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin görüşleri dikkate alınmalı, toplumun her kesimi tarafından kabul görecek bir düzenleme hazırlanmalıdır. Türkiye’nin geleceğinde herkesin söz hakkı vardır. Konunun muhatabı olan tüm kesimlerin görüşü alınıp toplumsal mutabakat sağlanıncaya kadar 4+4+4’ün yasalaşma süreci askıya alınmalıdır.”

İtiraz noktalarımız
Dün basın toplantısında da dile getirilen belli başlı itirazlarımızı şu 6 noktada toplayabiliriz:
“1) Ülkemizde yapılacak bir eğitim reformu, okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almalıdır.
2) İlköğretime başlama yaşı  5 (60 ay) değil 6 yaş olmalıdır.
3) Şu anda uygulanan 8 yıllık temel eğitim, kesintisiz olarak sürmelidir. Temel eğitimi kesintiye uğratmak, çocukları 9 yaşında din paketi, spor paketi, fen paketi gibi içeriği belirsiz mesleki konulara yönlendirmek; onların temel akademik, sosyal, bireysel gelişimini kesintiye uğratacaktır.
4) Tasarı, öğrencilerin ortaokula ve liseye geçiş biçimiyle ilgili bir açıklık taşımamakta, geçiş sınavının 9 yaşında başlayacağı endişesini yaratmaktadır.
5) Tasarıya göre ilköğretim  1. kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendireceğine Bakanlar Kurulu’nca karar verilecektir.  9-10 yaşında olan çocuklara açık öğretim kapısının açılması, kız çocuklarının öğretimi açısından önemli sakıncalar taşımaktadır. Tasarı, toplumda devlet eliyle yeni çocuk gelinler, çocuk anneler, çocuk işçiler yaratacaktır.
6) Tasarı ayrıca, okullarda kullanılacak eğitim teknolojisinin devlet tarafından ihalesiz biçimde satın alınacağını belirtmekle, siyasi rant kapısını da açmaktadır.”