(Nihat Ağdemir 05.05.2021)
Geçtiğimiz günlerde Metropol araştırma şirketi bir anket yayınladı…
Anketleri önemserim. Şirket yöneticilerinin şu partiye bu partiye yakın olması önemlidir, ancak bana göre anket sonuçlarını doğru okumak daha da önemlidir.
Ankette kararsız, protesto ve cevapsız oylar dağıtılmadan çıkan sonuçlar şöyle:
AKParti: %27
CHP: %18,3
İYİ Parti: %10,7
MHP: %8,7
HDP: %8,4
DEVA: %2,2
SP: %1,6
Gelecek Partisi: %1,4
Kararsızlar: %8,7
Protesto Oy: %6
Cevap yok: %5,9
Diğer: %1
Araştırmada Türkiye'nin gündeminde yer alan konular da vatandaşlara soruldu. Bunlardan biri de "Hangi ittifaka daha yakınsınız? sorusu oldu. Bu soruyu "Cumhur İttifakına yakınım" diyerek cevaplayanların oranı ise yüzde 42.8 olarak belirlendi. Yüzde 38.6'lık kesim ise "Millet İttifakı'na yakınım" diyerek cevapladı. Arada 4,2 puan farkı var. Muhalefetin topyekün, haksız argümanlarla ve acımasızca bunca yıpratma çalışmasına rağmen aradaki fark gerçekten ilginç… Konu geliyor dolaşıyor: “Cumhur İttifakı’nın milletin ekserinin umudu olmayı sürdürmesi” noktasında kilitleniyor. Bunda Erdoğan’ın tutumunun payı hayli büyük…
Yine “Ak Parti ve Erdoğan’ın yönetim becerisini bünyesinde toplaması” faktörü de siyasi realite olarak karşımızda duruyor.
Yani seçmen özetle, irili ufaklı partilere oyunu dağıtsa da ittifak noktasında tercihini sağduyudan yana kullanıyor.

Anketteki diğer önemli bir konu da son 4 başlıktaki seçmen tercihleri: Kararsızlar: %8,7, Protesto Oy: %6, Cevap yok: %5,9, Diğer: %1 olarak karşımıza çıkan toplamda 21,5’luk oran.
Bu rakam seçmenin 5’te birini geçiyor. Hassasiyetle önemsenmesi gereken bir kesim. Üzerine çalışılması gereken bir rakam. 

Bu kesimin içinde farklı niyetlerdeki seçmenler olabilecektir. 
Ancak bizler sosyolojik olarak bu kesim içindeki; cezalandırıcı ancak sağduyulu, ülkesini seven ve siyaseti bir şekilde terbiye etmek isteyen, işini kaybeden umutlarını kaybetmeyen, ticareten zarara uğramış ancak ülkesinin zarar etmesini istemeyen seçmene süratle ulaşmalı ve gereğini süratle yapmalıyız.

Yine anket sonuçlarına göre, seçmenin yüzde 28.7’si HDP için 'Asla oy vermem' diyor.
Bu oranı AK Parti için yüzde 27.7, CHP için 15.7, MHP için de 3.7. İYİ Parti ise yüzde 0.8…
Tersten okunacak rakamlar bunlar. Sebep ve sonuçları iyi irdelenmeli, bu cephe Ak Parti açısından iknaya yoğunlaşılacak seçmenler olarak kaydedilmelidir. 
Yani ikna edilecek kesim %27,7.
Anketin bu kesim üzerinde Ak Partinin en önemli avantajı, Ak Parti hanesine evet demeyen ancak Erdoğan bağımlılığını sürdüren seçmen kitlesi.

Seçmen kendini çok ilerilere taşıdı… Bununla birlikte Ak Parti kadrolarına düşen, siyasette kendini ilerilere taşımak seçmenin hızına yetişmek ve gerisinde kalmamaktır. 
Bu açıdan siyaset yeniden tanımlanacak.
Hep derler ya: ”Bu seçim en önemli seçim”
2023 gerçekten çok önemli.