Devlet yönetmeyi, çelik çomak oynamak ile karıştırmayın. Milyonları ilgilendirecek, piyasaların dengesini bozabilecek, ekonomik açıdan kaosa sebep olabilecek ve binlerce iş insanını zarar ettirebilecek bir mesele ile ilgili görüş ifade etmek çok derin sorumluluk gerektirir.

Doğruluğu teyit edilmemiş ya da muğlaklığı alenen ortada olan bir mesele üzerinden konuşmak kimseye bir şey kazandırmaz. Kurumlar/kişiler hakkında yetkin açıklama yapma görevi belirli prosedürü gerektirir. Dolayısı ile yetkin kişiler veya kurumlar açıklama yapmadan açıklama beklemek doğru olmaz. 
Süratli açıklama yapmak görev yapmak anlamına da gelmez. Anında ve tartmadan sorumsuzlukla bilgilendirme yapmak, pusuda bekleyenleri tatmin edebilir. Ama ülke çapında herkesin zararına yol açacak bir açıklama; amaca hizmet etmez ve sonuçlarının telafisi mümkün olmaz.

Bu hataların yaşandığı dönemleri Türkiye çokça gördü. Geçmişte Milli Güvenlik Kurulu toplantısında cumhurbaşkanının başbakana anayasa kitapçığı fırlatılmasının hemen ardından, ilgili Başbakan kameraların karşısına geçip telaşla konuşmuştu. Üstelik meseleyi tartmadan ilgili kurumlara ile ele almadan ve değerlendirme yapmadan kameraların karşısına geçmeyi tercih etmişti. Bunun sonucunda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı zararları hepimiz biliyoruz...

Aynıları mı olsun yani?
Milyonlarca işsiz,
Milyarlarca dolar zarar,
Batan binlerce şirket,
Iflas eden ve intihar edenler,
Milletin paralarını iç eden/batan 50 banka,
Ülkenin onlarca yıl telafi edemediği zararlar,
Nesillerin üzerine yüklenen borçlar...
Bunları mı istiyorsunuz yani?
Böylesi dönemler yeniden mi yaşansın?

Başka bir örnek... İyi partinin önemli bir insanı, partisinin il başkanı hakkında bir suçlama yaptı. Konu ile ilgili 2 haftadır net bir açıklama yapılmış değil. Acele ile yapılması da doğru değil. Kurumlar değerlendirir ve yetkililer açıklama yapar. Acelecilik kurumsallığa yakışmaz.

Efendim, Abd seçimleri hakkında konuşulmuşmuş... Konuştu dedikleriniz devletin kurumları mıdır? Hayır.

Gazeteciler hemen konuşmamışmış... Konuştuklarında ne olacak ki? İstifayı kabul edecek makam belli...

İstifa net mi? Hayır.
İstifa kabul edilmiş mi? Hayır.
İstifa ettim diyen kişi resmi bir açıklama yapmış mı? Hayır.
Eee. Neyi açıklasınlar?
Sizin fitne ateşiniz körüklensin diye kimse sorumsuzluk yapamaz.

Türkiye bir kaos dönemini daha kaldıramaz.
Devlet ciddiyet işidir.
Ciddiyet.

Nihat Ağdemir