Bilim insanları, dünyanın en yakın komşusu Venüs’ün atmosferinde bakteriler tarafından üretilen fosfin gazı bulduklarını ve bunun dünya dışı yaşamının göstergesi olabileceğini ifade etti.

Araştırmacılar, “Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir” denildi.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı, Cardiff Üniversitesi’nden gökbilimci Jane Greaves, Venüs atmosferinde bir iz konsantrasyon olan fosfinin milyarda 20 parça görüldüğünü kaydetti.

Venüs’te yaşam doğrulandı

Greaves, araştırmacıların volkanizma, göktaşları, yıldırım ve çeşitli kimyasal reaksiyon türleri gibi potansiyel biyolojik olmayan kaynakları incelediklerini, ancak hiçbirinin olası görünmediğini vurguladı. Bu nedenle araştırma Venüs’teki yaşamın varlığını doğrulamaya ya da alternatif bir açıklama yapılacak.

Henüz keşif yok

Araştırmacılar gerçek yaşam formlarını henüz keşfetmedi, ancak fosfinin oksijensiz ortamlarda gelişen bakteriler tarafından üretildiğini belirtti.

Dünya dışı yaşamın varlığı, tarih boyunca bilimin en önemli sorularından biri oldu. Araştırmacılar, Güneş sistemi ve ötesindeki diğer gezegenlerde ve uydulardaki “biyo-imzalar”ı ve dolaylı yaşam aramak için sondaları ve teleskopları kullandı.