Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kuantum Optiği ve Elektroniği Teknolojileri Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Afif Sıddıki ve ekibi, koronavirüsle mücadele eden bir cihat üretti.

Sağlık çalışanlarına bulaşma ihtimalini en aza indirmek için laboratuvarda uzun zaman harcayan bilim insanları, ortamdaki en ağır virüsleri dahi öldürebilen ultraviyole bir cihazı hazırladı.

Tüm mekanı arındırabilir

Projenin içeriğine ilişkin konuşan Prof. Dr. Sıddıki, öncelikli amacın sağlık personellerindeki yüksek koronavirüs yükünden kurtarmak olduğunu ve sonrasında, yoğun bakım servisleri karantina odaları ve hastane girişlerinde de kullanılabilecek ürünler tasarlayacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Sıddıki böylece tüm mekân, araç ve gereçlerin virüsten arınacağını ve insanların virüsle temaslarının ortadan kaldırılacağını söyledi. 

Çin'de metro hattı, ABD'de havaalanlarında tercih edilen sistemlerler benzerlikleri bulunduğunu ifade eden Sıddıki, sağlık personeline yönelik ve elde kullanılabilen bir cihazla kabinin ise şu ana dek dünyanın hiçbir yerinde üretilmediğinin vurguladı. Prof. Sıddıki, geliştirdikleri üç prototipi şu ifadelerle tanıttı:

El cihazı: Cihaz, sağlık personelinin kıyafetine yakın mesafeden (10-15 cm) yaklaşık 1-2 dakika uygulanması durumunda ortalama virüs yükünü yüzde 90 oranında etkisiz hale getiriyor. HIV virüsü için 15 cm ve 75 saniye, uçuk virüsü olarak da bilinen Herpes için üç saniye yetiyor. Koronavirüs HIV'den daha küçük olduğu için süre, 75 saniyeden az kayıtlara geçti. Bu cihazı günlük hayatta da kullanabiliriz.

Dezenfeksiyon kapısı: Bu cihaz, yoğun bakımla karantina servislerinin girişlerine yerleştirilmek üzere üretildi. AVM girişlerinde bulunan X-Ray cihazları gibi çalışıyor fakat X-ışınları yerine UV ışınımları kullanılıyor. Herpes virüsünü 15 saniyede, HIV için ise 6 dakikada ortadan etkisiz hale getiriyor. Koronavirüs için hesaplanan süre 15 saniyeden az. İnsanlar gibi eşyalar, cihazlar ve aletler de içinden geçebilir.

Dezenfeksiyon kabini: Bu prototip ise sadece hasta yatakları, solunum cihazları, kıyafetler, gözlükler, siperlikler gibi virüs bulaşmış büyük nesnelerin dezenfekte edilmesi için üretildi.

Prof. Sıddıki, İstanbul Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK'a başvuru hazırlıklarının sürdüğünü açıklayarak, üretime geçilmesi için hızlı olduklarını söyledi.