Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferansla katıldığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı'nda, istihdam, finansa erişim ve sosyal koruma bölümlerinde yeni adımların atıldığını belirtti.

Girişim ekosistemini korumanın özenine temas eden Varank, pandemi dönemiyle birlikte teknoparklar ve Ar-Ge tasarım merkezlerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Varank, 84 teknoparkta 59 bin çalışanın hayatına dokunduklarını belirterek, yeni normalde gerekli tedbirlerin alınarak yola devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sanayi-Doktora Programı'nın sonuçları açıklandı

Bakan Varank, bu kadar destek ve çabanın temelinde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu atılımı gerçekleştirme hedefi olduğuna belirterek, "Türkiye, teknoloji tabanlı işlerde ciddi bir sıçrama potansiyeline sahip. Nitelikli insan kaynağımız en üretken ve yüksek katma değerli işlere odaklansın, fikri sermayesini ülkemizin geleceği için kullansın istiyoruz"dedi.

Varank, teknoparkların, Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Teknopark İstanbul ve Ankara İvedik Teknopark'ın, savunma sanayinin yerli ve milli bir yapıya kavuşmasında benzersiz katkılar sunduğunu anlattı.

Yüksek nitelikli iş gücünün sanayiye entegre olmasını hedeflendiği Sanayi-Doktora Programı'nın sonuçlarının bugün belli olduğunu duyuran Varank, şu ifadeleri kullandı:

"47 üniversitenin, 147 sanayi kuruluşuyla yaptığı 188 projeyi destekleyeceğiz. Sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek. Bu öğrencilerimize eğitimleri süresince aylık 4 bin 500 lira burs desteği sağlıyoruz. Mezuniyetlerini takiben 3 yıl boyunca istihdam desteği de sunuyoruz. Programı ilk defa geçen sene başlatmıştık. Sektörden çok yapıcı geri dönüşler aldık. Bu sene, geçen seneye göre üniversite sayısı da firma sayısı da öğrenci sayısı da arttı. Teknopark firmalarımız da programdan yararlanabiliyor. Program, getirdiği vizyoner yaklaşımla sanayideki yapısal dönüşümde kritik bir rol oynayacak."

Bakan Varank, gençlerin girişimci ruhunu harekete geçirmek için gereken tüm çalışmaların yapıldığını ve girişimcilik ekosistemini daha ileriye taşıyacak adımların takipçisi ve uygulayıcısı olacaklarını belirtti.